MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Vertical Kilometer

Vertical Kilometer®: super steil lopen met maximale hartslag!
Vertical Kilometer wedstrijden, ook wel aangeduid als Vertical K's of KMV. VK's en KMV zijn wedstrijden met een 1.000m vertikale klim over een variabel terrein met een geleidelijk stijgingspercentage. En nooit meer dan 5km lengte. De Vertical Kilometer® is ook nog opgedeeld in 3 hoogteniveau's: van 0 – 1.000m, 1.000 – 2.000 en 2.000‐3.000m met een maximale afwijking van 5%.

Groei in populariteit
Er is een spectaculaire groei in populariteit van vertikale kilometer wedstrijden in de afgelopen tien jaar, voornamelijk in de Alpen, maar ook in andere bergketens in Europa en Noord-Amerika. Hoewel sommige verticale kilometer races een afstand van 5km bestrijken, zijn de meeste VK's op plaatsen waar de 1.000 hoogtemeters in nog kortere afstand kan worden afgelegd. De VK van Fully (Zwitserland) is één van de meest prestigieuze races. Deze race beslaat slechts 1.920 meter afstand, waarmee het gemiddelde stijgingspercentage boven de 50% uitkomt. Le Grand Serre (Frankrijk) beweert slechts 1.900 meter horizontaal te bestrijken. Een andere recente toevoeging aan de kalender is op Manigod (Frankrijk), waarbij een reeks van vier races op hetzelfde VK parcours (3.250 meter lang) worden gehouden op midweek avonden van twee weken in juli en augustus.

Running poles en tijdrit start
Er is een grote verscheidenheid van het terrein, variërend van de grashellingen van Le Grand Serre tot en met de onregelmatige trappenweg van Chiavenna-Lagunc (Italië) of het verlaten spoor van Fully. Veel deelnemers maken gebruik van running poles (lijken op skistokken). Het gebruik ervan wordt aangemoedigd door vele organisatoren, hoewel ze bij een paar races verboden zijn omdat het terrein ongeschikt wordt geacht voor running poles. Veel VK evenementen worden georganiseerd door middel van een tijdritstart ("contre la montre") in plaats van races, omdat de wedstrijden worden gehouden op smalle paden waarbij inhalen amper mogelijk is.

Net iets meer dan een half uur
Op het moment van schrijven is de snelste verticale kilometer in handen van Urban Zemmer (Italië) met 30:26 minuten. Bij de dames is het record in handen van de Franse Christel Dewalle met een tijd van 36:48 minuten. Beide records werden gelopen tijdens de wedstrijd in Fully op 20 oktober 2012.


Marco de Gasperi in actie tijdens de VK van Fully

Het wachten is dan ook op de loper die de 30 minuten grens zal doorbreken. Topatleten als Kilian Jornet en de Italiaan Marco de Gasperi worden hiertoe in staat geacht als zij zich vaker zouden toeleggen op deze discipline.

De Vertical Kilometer kent een speciaal klassement binnen de ISF-rankings. Steeds vaker worden er in weekenden VK's gecombineerd met andere Skyrunning-disciplines.

Onderstaande races maken onderdeel uit van het ISF Vertical Kilometer klassement:

1. Rusland: Mount Elbrus Vertical Kilometer®, Mount Elbrus   
2. Spanje: Cara Amón Vertical Kilometer®, Barruera 
3. Frankrijk: KM Vertical, Chamonix 
4. Griekenland:  Gerania Vertical Kilometer®, Loutraki 
5. Italie:  Vertical Grèste de la Mughéra, Limone sul Garda 

Voor meer VK races kun je terecht op onze wedstrijdkalenders.

NIEUW: NK Vertical Kilometer
Vanaf 2013 organiseert de NKBV jaarlijks een officieel Nederlands Kampioenschap op de Vertical K. MudSweatTrails is een van de mede-initiatiefnemers van dit kampioenschap. Het NK wordt gehouden als een race-in-a-race tijdens de presitigieuze Vertical de Fully. Deze extreme wedstrijd, waarbij 1 kilometer wordt geklommen in nog geen 2 kilometer afstand is een ideale gelegenheid voor sporters uit meerdere bergsportdisciplines om sportief de degens te kruizen. Goed getrainde bergklimmers, tourskiers en trailrunners maken goede kans op een officieel Nederlandse sporttitel. Meer informatie kun je vinden op de site van onze partner NKBV.

 

Sponsors

site: IanusWeb