MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Trail variaties

Mountainrunning: bergop & bergaf wedstrijden
Mountainrunning, berglaufen of berglopen zijn termen voor georganiseerde wedstrijden die zich in de bergen afspelen. Er zijn twee soorten berglopen: 1) bergop en 2) bergop/bergaf.

Bij bergop wordt alleen geklommen en ligt de finish fors hoger dan de start. Bij bergop/bergaf wedstrijden komen er ook afdalingen voor in het parcours en kan de finish zelfs lager liggen dan de start. Daarnaast is er veel variatie in afstanden. 

Skyrunning - www.mudsweattrails.nl

De kortere berglopen, noemen ze SPRINTS, waarbij de afstand maximaal 5km is. Hierbij moet meestal in korte tijd veel hoogte worden overwonnen, een spectaculair onderdeel. Deze sprints worden ook vaak als proloog bij etappelopen gebruikt. Zijn de sprints bij de meeste Trailers nog niet zo bekend, dat zijn de Bergmarathons en Ultratrails dat wel. Bergmarathons als de Jungfrau marathon, Graubünden marathon en de Zermatt Marathon zijn uitgegroeid tot topevenementen. De inschrijvingslimiet voor deze wedstrijden wordt vaak maanden voor de wedstrijd bereikt.

De bergop/bergaf variant start vaak met een lange klim. De afdaling kan aanzienlijk varieren qua lengte. Als de start-en finishlocatie dezelfde is, dan is de afdaling vaak even lang. Als de finish niet op dezelfde locatie ligt, dan rijden er na de finish bussen naar de startlocatie. Voorbeelden van zulke prachtige klim-daalwedstrijden zijn Sierre-Zinal, Thyon-Dixence (beiden in Zwiterland) en de Oostenrijkse Montafon-Arlberg marathon. In de Ardennen en Zuid-Limburg worden dit soort wedstrijden vaak georganiseerd omdat je vaak maar 4 km kan klimmen. De Mescherbergloop in Eijsden (NL) is een mooi voorbeeld van veel klimmen en dalen binnen 14km.

Fellrunning
Fellrunning, ook bekend als hillrunning, is de sport waarbij wedstrijden over onverharde paden gaan en door heuvelachtig terrein. De steiging is een belangrijk onderdeel van de moeilijkheid. De naam komt van 'English sport on the fells'. Fells is de naam voor rotsen. Deze wedstrijden werden voornamelijk in het Lake District gelopen. Fell races worden georganiseerd met de voorwaarde dat de deelnemers over goede bergnavigatie kwaliteiten beschikken en zorgen voor een adequate survival bagage, zoals voorgeschreven door de organisator.

SkyRunning
SkyRunning is een extreme vorm van berglopen. Sky Running heeft zijn eigen regels en organisaties kunnen bepalen of hardlopers een bepaalde uitrusting moeten meenemen. Bij een normale bergloop mag je zelf bepalen wat je meeneemt, hier is het verplicht. Dit is per organisatie verschillend. SkyRunning heeft verschillende disciplines, zoals de SkyMarathon®, Ultra SkyMarathon®, Skyrace® en de Vertical Kilometer®.

SkySpeed®
Wedstrijden met 100 meter of meer vertikale klim en met een stijgingspercentage van meer dan 33%. 

Vertical Kilometer®
Wedstrijden met 1.000m vertikale klim over een variabel terrein met een geleidelijk stijgingspercentage, niet meer dan 5km lengte. De Vertical Kilometer® is verdeeld in 3 hoogte niveau's: van 0 – 1.000m, 1.000 – 2.000, 2.000‐3.000m, met 5% afwijking.

Skyrace®
Wedstrijden tussen 2.000m en 4.000m hoogte en tussen de 20 km en 30 km lengte (5% marge overschrijding mag). In landen waar de hoogte niet hoger reikt als een top van 2.000m, maar wel een verticale klim heeft van 1.300m, mag worden gezien als een SkyRace®. Voorbeeld hiervan is de Ben Nevis Race in Schotland.

SkyMarathon®
Dit zijn wedstrijden met minimaal 2.000 hoogtemeters totaal en tussen de 30 km en 42 km lang. Het parcours mag over paden, Trails, rotsen of sneeuw (asfalt minder dan 15%) gaan. De toppen kunnen 4.000m hoogte of meer bereiken!

Ultra SkyMarathon®
Ultra skymarathons zijn alle wedstrijden die de parameters van de SkyMarathon met meer dan 5% overschreiden.

Kijk voor meer informatie over Skyrunning op de website van de International Skyrunning Federation.

Sponsors

site: IanusWeb