MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Trail des Hautes Fagnes (RR) - save best for last!

Trail des Hautes Fagnes 
Combi van competitief / mooi parcours en sfeervol: de moeite waard! 
39 km / 1400D+. 

Wéér een race report?! Soms zie ik zelf even door de bomen het bos niet meer met alle wedstrijdverslagen die voorbij komen. Mocht de Trail des Hautes Fagnes je aandacht hebben getrokken (wellicht iets voor volgend jaar?). Lees dan even verder. Een kort en bondig verslag van deze Belgische kraker. 

2 gezichten 
Trails worden vaak gekenmerkt door variatie en verrassing, nou, onder deze noemer schaar ik de Trail des Hautes Fagnes ook. Eerste 8 km tot VP 1: vals plat omhoog. Niet echt spannende paadjes, maar dat komt misschien wel omdat alles vandaag droog is en het kniediepe veen ons bespaard blijft. Asfalt op het begin, daarna bredere paden. Hoewel het parcours bezig is aan een ‘warming-up’, is de eerste delegatie lopers (en dat zijn er heel wat!) al direct op stoom. Duidelijk dat hier gestreden wordt om het Belgisch kampioenschap. Ik loop de eerste 10 kilometer binnen de 50 minuten en laat me misschien hiermee wel uit de tent lokken?

Na 10 km begint het dan eindelijk écht, vind ik. Gave single tracks, overal boomwortels, glooiing in het landschap, riviertjes, steenpassages en andere omstandigheden waarbij ‘enkels heel houden’ heel belangrijk is. Tot ca 20 km gaat dit zo. Ik zit er helemaal in. Ben warm gedraaid en vlieg voor mijn gevoel over de paadjes heen – zeker ook up and down, maar geen lange klimmen, wel leuke paden – helemaal mijn ding. De eerste 20 km loop ik nog steeds zo’n 11 a 12 km/h gemiddeld. 

Face number 2 
En dan begint ‘het’ eigenlijk pas.. Denk je, na 20 km, een klein beetje te weten hoe de Hautes Fagnes eruitzien, qua hoogteprofiel enzo, kom je ineens de ene laaaange (steile!) klim na de ander tegen. Andere koek! Speed work zit erop en het wordt hiken met de handen op de bovenbenen. Waar ik de eerste 20 km geen enkele keer hoefde over te schakelen op de wandelpas, gebeurt dit des te meer in het tweede deel. Maar eerlijk is eerlijk: bij een trail horen natuurlijk hoogtemeters! Geen probleem dus dat het tempo omlaag moet – iedereen moet gas terugnemen. Wandelpas dus.  

Tof om te zien dat een heel grote groep lopers hier voor een zo snel mogelijke tijd gaat: geen tijd te verliezen op de VP’s (liefst eigenlijk helemaal geen tijd) en proberen geen steek te laten vallen. 

De natuur wordt er trouwens ook mooier op. Vanwege het droge en zonnige weer dus geen zompig veen, modder of gladde leistenen deze editie. Wel bossen volop in bloei met doorkomende herfstbladeren. Heel veel kijk ik niet om me heen, want de paar meter voor me zijn op dat moment even belangrijker (in het kader van ‘enkels heel houden’).  Wel merk ik de verschillen op tussen de bossen in Spa (waar ik eerder kwam tijdens het MST trainingsweekend) en deze Hoge Venen een klein stukje verder op. 

Run up those hills 
Klimmen dus. Een hoop klimmen. Leuk, uitdagend, helemaal trailrunning, maar ik merk dat ik moeite krijg om omhoog te komen. Waar ik een hele tijd als 2e dame liep, moet ik in het stuk vanaf 25 km een drietal dames me laten passeren (veld ligt dichtbij elkaar). Ik besluit mijn eigen tempo aan te houden – immers, we moeten nog 14 kilometer – in de hoop later deze dames alsnog te kunnen passeren. Mijn tempo? Enigszins relaxt omhoog, vlakke stukken / dalen op tempo.  

Bij VP3 kom ik Marc tegen. Hoewel zijn hoofd graag deze trail wilde lopen, was zijn lijf er nog niet klaar voor na een 100mijl in de USA vorige maand. Gevalletje omschakelen: lekker cruisen dan maar! Na VP3 (op 30 km) blijft het parcours zoals de 10 kilometer ervoor: steile klimmen, lange klimmen en weinig kans om tempo te maken. De snelle tantes voor me haal ik helaas niet meer in. Ik moet het doen met een 5e plek. Overigens kwamen de resultaten van de sporttest bij Sportfocus 040 volledig overeen met mijn prestatie op deze trail. De test wees uit dat ik prima in staat ben om heel lang op een relatief hoog tempo te lopen. Dat ging de eerste 20 km dus ook fijn. Echter, zodra ik hoog in mijn hartslag kom (zone 5) verzuur ik snel. Precies wat er dus gebeurt tijdens de lange steile klimmen. Anyway, deze variatie en verrassing is wat het trailen leuk maakt! Combi klimmen, snelheid, techniek, you name it. 

Save best for last!
Voor aanvang van de trail gaf Marc mij nog de tip: save best for last. Hoewel ik dit niet waar kon maken, heeft de organisatie deze tip zeker ter harte genomen. Wat een gezellig Trailfeest na afloop. De broodjes worst, friet en ander gevreet deden het erg goed onder de meeste lopers. Daarnaast vond ik het gaaf om te zien hoeveel mensen (ook niet-trailers) op dit evenement af kwamen. De muziek en het fijne weer deden de rest. Kortom: de Hoge Venen... een mooie dag uit!

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.

Hey Charissa! Mooie prestatie.Goed dat je er een verslag over schrijft. Deze site is een forum voor trailrunners. Hoe meer verslagen, hoe beter, lijkt me. Door die verslagen leren we jou kennen en weten we nu opnieuw dat de trailerij op de Hoge Venen een mooi doel kan zijn voor volgend jaar. Eigenlijk verschijnen er teveel verhalen over extreme afstanden op dit platform. Dat gezeur van die langlopers... Veel meer MST lezers hebben misschien wel meer behoefte aan verhalen zoals jou racereport van een trail die op het verlanglijstje staan van een grotere groep lopers. Denk ik.

Inderdaad meer verslagen van vooral nieuwe nog niet besproken trailtjes in de Ardennen zijn de moeite waard, evenals het beschrijven van de heerlijke sfeer bij dit soort evenementen. Mooi geschreven en goed gelopen Charissa! Het lezen van de langloperij vind ik echter ook nog steeds leuk Mig!!

Helemaal mee eens Mig!

We moeten natuurlijk niet net gaan doen alsof je eerst minimaal een nacht onderweg moet zijn om een race interessant te maken... Zeker niet!

En trouwens die doelgroep is denk ik ook vrij klein.

Desalniettemin geeft een lange tocht vaak weer wel meer 'gespreksvoer'...

Hey Mig!
​Leuk, je reactie. Thanks.
​Het gaat me te ver om de combi langlopen en zeuren te maken ;-). maar eens dat variatie, op een forum als deze, belangrijk is. (Wie durft?!)
​En helemaal leuk als er dan nog reacties komen op je verslag. Tevens het idee van een forum...
​De verhalen van langlopers blijf ik overigens graag lezen, maar het zou tof zijn als we meer een forum kunnen creëren.

 

 

Sponsors

site: IanusWeb