MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Review: Tecnica Inferno X-lite 3.0

Wauw ! 

"Wauw! Papa, kun je voor mij ook zo'n paar schoenen bestellen ?" roept mijn 12-jarige dochter enthousiast uit als ze de doos open doetIk geef het meteen toe; de flitsende kleuren van de Tecnica Inferno X-lite 3.0 staan mij ook wel aan. Italiaans design, opvallender heb ik ze nog niet gezien. 

 

Vooroordelen 

Doen je schoenen er toe ? Ik vermoed dat Kilian ook op rubberlaarzen nog steeds de UTMB kan winnen. Zelf maakt het me bij trails tot een uur of 8 weinig uit. En ja, ik ben er ook zo één die wel eens een lange heuveltraining heeft afgewerkt op 2 linkerschoenen, zonder dat het de training merkbaar beinvloedde. Bij echt lange trails wordt ik wel kritisch: ik wil er zeker van zijn dat ik nooit het gevoel krijg dat ik m'n schoenen uit moet doen. Comfort voorop grip is de tweede vereiste. 

Eerlijk is eerlijk: natuurlijk ben ik bevooroordeeld ten aanzien van Tecnica trail schoenen. Ik loop er al weer 3 seizoenen al m'n lange trails op met slechts een symbolische sokken wissel na 48h. 

-De Tecnica Inferno X-lite 2.0 droeg ik tijdens de Tor des Geants en Drakensberg-traverse. De vibram zool is bijna klimschoen waardig. Goed voor 5e graads passages. 

-De Tecnica Rush E-lite , lekker soepel voor oa de Buck Dich Bivy Tour en de Tor de Geants. 

 Verdere inspectie van de Tecnica X-lite 3.0 
Een vibram zool. Dat geeft vertrouwen voor stenen en rotspassages. Het profiel is ook groot genoeg voor stevige modderEen stevige rubber rand aan de voorzijde als teen bescherming. Gewone dikke veters die niet uit zichzelf losraken. 

Een 'drop' van 8mm in plaats van de 12 mm van hun andere modellen. Uiteraard zijn ze voorzien van het Tecnica Rolling System, (een mooi maar vaag verhaal) 

Gewicht: 290 gram in maat 42; volgens opgave en mijn keukenweegschaal. Prima. 

Aan de binnenkant ziet het er anders uit dan gewend. Da's interresant. De tong van de schoen zit met dunne, luchtige, brede elastieken vast aan de zool. Nooit eerder gezien maar het lijkt me slim om je voet goed op z'n plaats te houden; mits het niet te strak zit.  De gebruikelijke stevige ortholite binnen zool. 

Test
Ik teste de Tecnica Inferno X-lite 3.0 tijdens intervaltraining, heuveltraining en duurloopjes onder natte, droge en warme omstandigheden; 

Ze  zitten anders dan ik gewend ben.Komt door die elastieken naast je wreef. Je voet zit als gegoten op z'n plek. De veters hoef je niet strak aan te trekken en er is volop ruimte voor m'n tenen. Lekker in de afdalingen Het bevalt me goedPrecisie en wendbaarheid in de haarspeldjes, dat is wat ik voelComfortabel, en dat is uiteindelijk mijn hoofd criterium. 

De vibram zool bevestigt, zoals verwacht, z'n kwaliteit op rots en in de modder. 

 

Duurzaamheid 
Daar kan ik nog niets over zeggen, maar ik vermoed dat het ook bij deze Tecnica's wel goed zit. Bij mijn andere paren begon het bovenwerk na 100 h af te takelen en begon de zool na 200h slijtage te vertonen. In mijn eigen schoen-statistieken is dat zeer degelijk, maar uiteraard is dat geheel afhankelijk is van je persoonlijke gebruik. 

Wat valt er te zeuren? 
Het gebruikelijke: de binnenzool. Hij is stevig en zeer duurzaam dat wel. Maar hij neemt ook vocht op en dat mag van mij niet tijdens hele lange trails waar je vaak nattigheid hebt.  

Conclusie
​H
ip, licht, stevig en comfortabel. Goedgekeurd. Ik trek ze aan voor mijn lange zomerse alpen projecten en zoals het er nu naar uitziet ook tijdens de PTL en Els2900. 

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.

Ziet er zo op het eerste gezicht uit als een comfortabele rotsslof! Hoe vallen deze schoenen qua breedte/leest? Overigens ook verkrijgbaar in een minder opvallende zwart-grijs-blauw combo.

Wat die zooltjes betreft, ik snap/geloof de theorie, maar waar vind je die dingen?! Wat voor modellen stop jij in je schoenen? Alles wat ik tot nu toe tegen kom als vervangingszooltjes heeft of extra heeldrop ingebouwd, of is volgestouwd met zwaar gelspul, of is sponzig, of kost een half paar schoenen. Alleen de zooltjes van m'n Inov-8 X-talon's zijn niet sponzig, maar die worden (niet meer) los verkocht (en zijn heel smal). 

 

 

 

Hoi Thijs,

Ik heb sinds kort de Inferno X-Lite 3.0 ook. Ik ben gewend met smalle schoenen te lopen en was benieuwd hoe deze zouden zitten, maar het is me heel erg meegevallen en ze zitten echt lekker. Enige waar ik het niet mee eens ben is de zool die goed zou werken in modder. Wellicht ben ik veel meer modder tegengekomen, maar daar vind ik ze niet goed genoeg voor. Ze komen op rotsen daarentegen super tot z'n recht en voor rotspaden een ideale schoen. Sowieso een lichte schoen, dus klimmen gaat er ook lekker mee.

Heren, bedankt voor deze bemoedigende berichten!

De binnenzolen zijn steviger en veel minder vochtopnemend dan die van een bekend merk met een S. Maar als het echt lang is neem ik (misschien onterecht) het risico niet. Dus een paar hele oude uitgelopen zooltjes van oude schoenen. 

Breedte: Ik heb zelf vrij brede voeten. Door die 'tong-elastieken' lijkt ie in 't begin wat steviger om je middenvoet te zitten. Teenruimte zat in mijn geval.

 

 

Sponsors

site: IanusWeb