MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Een rommeltje in Roemenie.

Deze week heb ik Max, mijn zoon van net 5 wijs kunnen maken dat het woord Rommel een afgeleide is van Roemenie. Het is alleen omdat hij continu op zeer vrolijke en grappige wijze 'het is een rommeltje in Roemenie' blijft herhalen, ik nog niet de slaapkamer ben uitgebonjourd en op de sofa moet slapen. Er bestaat zoiets als Roemeens temperament.

En het is er wel een rommeltje. Maar hoe er nu over te oordelen is niet zo zwart-wit en als buitenstaander wel heel gemakkelijk. Ik ben net op weg terug van mijn schoonouders in Constanta aan de Zwarte Zee. Het city-trailen moet wel daar zijn uitgevonden, want geen trottoir is er compleet. De stoep heeft er meer weg van een betonnen gatenkaas en de waterpassen zijn er al tientallen jaren in vergetelheid geraakt. Bovendien is er een soort vrije zone van derde rijbaan inclusief het voetpad dat allerminst consequent gebruikt wordt voor autoverkeer, bushaltes, parkeerplaats, voetgangers en - ergens gelukkig - steeds meer fietsers. Lopen betekent een continu stoep op/af, heel scherp op het verkeer letten en enkeloefeningen die de verderop beschreven trailloop sterk overtreffen.

De grote opsiering door het grote contrast aan zeer rijk en zeer arm in het straatbeeld maakt het plaatje compleet. Binnen is het niet veel anders. In het geval van mijn schoonouders (en dus mijn jaarlijkse vakantieverblijf) moet je je een stereotype communistisch Oostblok flatje - inclusief de inrichting - voorstellen. Eentje van max 60m2 en sinds het communisme is er aan de gemeenschappelijke ruimtes vrijwel niets meer gebeurt. Het appartement van mijn schoonouders is dan wel op de bovenste verdieping en ze hebben het aan de buitenkant opnieuw laten pleisteren. Als een van de weinigen, met dus een lappendekenmotief als gevolg. De deurklinken vallen regelmatig uit de deuren en ik kijk er alleen nog van op, als er wel warm water uit de douche komt. Als een schilder de boel al opnieuw verft, gebeurt dat - zeker weten - zonder eerst af te plakken.

En dat maak ik zo ongeveer overal mee hier. Als er nieuwe huizen worden gebouwd verrijken ze het uitzicht met glimmende plastiken dakpannen en kozijnen. En bij gebrek aan bestemmingsplan is er ook overal een allegaartje aan nieuwbouw en krotten door elkaar en prijkt er bijvoorbeeld in de nieuwe jachthaven van Constanta, al sinds de 8 jaren dat ik hier op bezoek ben, een betonnen hotelconstructie die verzakt en waarover onenigheid is over wie de boel herstelt/sloopt.

Toch zou ik me al geen leven zonder Roemenie meer kunnen voorstellen. Het gebrek heeft z'n charme. Maar ook het nog steeds in open pan frituren, op gelijk als Turkse wijze gezette koffie (s.v.p. geen Turkse koffie noemen) en barbecuen op het dak. Alleen wel wat vaak en veel naar mijn zin. En als het slecht weer is ook gerust op het gesloten balkon.... Maar oh wat lekker al die huisgemaakte gedroogde worsten, vele pickles en huisgestookte wijn, tuica en palinka. En dan de zoetwatervis (meerval, karper, etc.) en cozonac en auberginepuree.

In het eerste jaar dat ik hier was, werd ik voor gek verklaard toen ik er wilde gaan trainen (en in de winterse kou ook eens door de politie nageroepen - ik verstond geen Roemeens, dus ben gewoon maar doorgelopen). Een paar jaar later was ik gewend aan het omgaan met de agressieve roedels aan straathonden en stond zelfs al eens de Mamaia Challenge op het programma. Vorig jaar een Off-Road Triathlon - Fara Asfalt en bij het lezen van een verslag van Kaj van vorig jaar vond ik toch hoogst tijd voor een bergloopje met bijbehorende vakantie in Transylvanie. Een uurtje of vijf met de auto van Constanta.

Er is al een behoorlijke keuze aan trails in Roemenie (voor weg en trail zie: Competitii Nationale), maar binnen de planning paste er eigenlijk maar twee. Vast aan de meivakantie en met het oog op de Zugspitze Ultra, vond ik de Ecomarathon het er beste in passen. Die zag er erg goed georganiseerd uit, had een vergelijkbaar aantal hm's per 10km en er waren schitterende plaatjes. Niet al te slopend in vergelijking met de 50km die een week later op de agenda staat. Overigens absoluut niet in mijn trainingschema passend. Nu was daar al niets van over na eerst 6 weken griep en toen een week na de Petzl Nighttrail een spierscheurtje in de kuit. De opdracht was gewoon lekker beetje rennen in de bergen en zien of ik het überhaupt wel echt zo leuk vind.

De basis werd een mooie Carpathian Log Home in Bran (of eigenlijk Predelut) op een half uurtje van Moieciu de Sus. Een schitterend modern houten huis, dat wel weer op Roemeense wijze is neergezet. Douches die half voor het raam zijn geplaatst - planningsfoutje. Het gebruik van een houtsoort voor de veranda die in het driejarig bestaan al was verrot en weer vervangen - door dezelfde houtsoort. Geluidsisolatie 0,0. En natuurlijk weer de losse deurklinken. Desondanks ons beste vakantieverblijf in Roemenie tot dusver - heel sfeervol en erg mooi gelegen. Ik zou er graag weer terugkomen.

Bran ligt op de grens van de natuurgebieden Bucegi en Piatra Crailui. Op Muntii-Nostri.ro heb ik wandelkaarten besteld om vooraf al wat te kunnen dromen. De kaarten zijn op basis van gps routes en geven met de beschrijving goed weer of de route is gemarkeerd of niet.

Naast plaatjes van mooie bergen, zijn er ook veel plaatjes van mooie beren. Daarbij begon het wel wat te kriebelen: Veel info zoeken, werd het. En dan stuit je op twee kampen. Het 'mwoa' kamp, dat aangeeft dat een bear encounter uiterst zeldzaam is. En het 'yo, bear' kamp dat aanraadt elke minuut luid 'yo, bear' te roepen om te laten weten dat je er aankomt (en gelieve ook een bear spray mee te nemen). Dat eerste kamp bestond vooral uit vrienden/familie die weinig zich in de betreffende gebieden hadden begeven en de tweede groep o.a. uit mijn peetvader (als je trouwt voor de Roemeens Orthodoxe Kerk krijg je peetouders) die zijn ouders in Busteni tot twee maal toe een beer in de tuin hadden. En ik was al eens in Brasov in een park wezen lopen - de berg op. Vanwege de sneeuw had ik halverwege rechtsomkeert gemaakt en twee dagen later van de gondelbediende moeten vernemen dat er in de ochtend drie beren bij het station boven op dezelfde berg zaten.

Graag wat feitenmateriaal dus voor deze polderjongen die het in z'n jeugd met koolmeesjes, salamanders en kikkers heeft moeten stellen. De beste bron is meestal de lokale bron: De gastvrouw van de Carpathian Log Home kon mij helemaal gerust stellen. De beren waren hier wilder dan in Brasov/Busteni.... Omdat ze niet aan mensen gewend zijn, gaan ze je hier eerder uit de weg. 'Je kunt wel wolven horen 's-avonds, voor het eerst sinds drie jaar'. Klein detail is dat er tussen Busteni, Brasov en Bran slechts een bergrug is die de wilde en 'tamme' beren gescheiden moeten houden. Uiteindelijk kan ik het alleen maar jammer vinden dat ik geen beer heb kunnen zien (op afstand). Wel een grote raaf, voor het mystieke, vlak bij Bran kasteel, mooie goudvinken en oog in oog gestaan met een hert (net na de yo, bear methode, die dus niet helemaal waterdicht lijkt, of gewoon een erg intelligent hert dat zich niet aangesproken voelde).

Het lopen in Piatra Craiului was schitterend. De routes zijn niet geweldig onderhouden en er zijn markeringen van veel meer routes, hetgeen soms meer verwarring dan richting verschaft. De gastvrouw vertelde dat er een groep vrijwilligers bezig is de wandelroutes op te knappen. Voor mij was de te downloaden gps de beste leidraad. Het is er allemaal geen hooggebergte en volgens mij is het ook goed mogelijk her en der je eigen pad te volgen/creeren. Het landschap tekent zich vooral doordat er nog heel veel boerderijen of herders zijn te vinden - uiterst vriendelijke herders en boeren overigens. En de honden zijn hier een stuk beter afgericht of aangelijnd dan in Constanta. Maar twee keer heb ik drie (verschillende) vrinden achter me aangehad. Het scheelt dan wel dat je met poles loopt. Als je het niet vertrouwt, wordt aangeraden om dan in ieder geval even een stok of stenen in de hand te nemen (alhoewel m.i. dat ook wel weer dreigend kan overkomen op zo'n overactieve erfbeschermer). Er wordt ook veelvuldig voor rabies gewaarschuwd. In mijn geval heeft vastberaden doorlopen (niet te snel) volstaan.

Hoogtemeters maken stond met het 'gewoon plezier maken' ook wel op het wensenlijstje. Ik wilde daarbij een gezonde mix zien te maken van hoogtemeters in de week en aan het eind van de week de 42km 2500hm. Na twee verkenningen in Piatra Craiului, waarvan een keer lang, ben ik al naar Moieciu gegaan om eigenlijk de tweede en derde ronde van de Ecomarathon te verkennen. Op de geweldig stralende dinsdag klopte ik eerst even aan bij de wedstrijdorganisatie. Nog meer dan in Nederland vind ik het geweldig om te zien hoe gepassioneerd de wedstrijden daar worden neergezet. Met een hartelijk welkom en een heerlijke kop thee kwam precies toen alleen de hemel naar beneden. In plaats van route verkennen werd het toen stickers plakken op de papieren Salomon tassen. Veel leuker om zo even mee te kunnen helpen natuurlijk.

Met de laatste nummersticker was het ook bijna droog buiten. Om het thuisfront ook happy te houden, de plannen aangepast tot alleen de 1e ronde. De eerste drie km asfalt het dorp uit, een gammel bruggetje (dat voor de wedstrijd nog werd gerepareerd), het water door en omhoog en omhoog. Ik was vooral nieuwsgierig naar het afdalen, maar het klimmen is ook zeker bruikbaar geweest. Door het gebrek aan berghellingen blijft verdeling een heikel punt.

Het afdalen werd een feest. Vooral sinds de clinic met Thomas en Gideon was er wel iets voor me veranderd. In plaats van inhouden op mijn mindere punt, beleef ik nu enorm veel plezier aan het lange afdalen. Bij het testrondje was het op steile zigzaggende paadje door het gras af en toe nog wel even remmen, maar op de zaterdag met de wedstrijdfocus erop waren er geen bochtjes meer en was het gewoon in de kortste weg naar beneden. Iets meer naar voren leunend en nog heerlijk ontspannen (naar mate de wedstrijd vorderde werd dat wel een steeds relatiever begrip). Een paar Salomon SG'tjes aan de voeten vond ik wel prettig op de soms wat modderige afdalingen.

Het landschap is er nog mooier dan in de plaatjes en er is een heerlijke afwisseling van ondergrond en hellingshoeken. Het gebergte in Bucegi is hoger, maar in het gedeelte rondom Moieciu de Sus nog beperkt. Ook hier zijn ook bovenin nog vele boerderijen te vinden.  Er zijn ook wedstrijden in het hogere gebergte, waarvan de Transylvanian Trail vermoedelijk wel de pittigste is.

Dan, de buurman van onze vrienden in Otopeni had al eens de Ecomarathon gelopen en me geadviseerd de eerste drie km vooral te zorgen dat je voorin zit, i.v.m. opstoppingen op de single trail op de eerste klim. Een advies dat ik gelukkig niet heb opgevolgd en ook niet aan anderen zou meegeven. De 14km cross en lange afstand starten namelijk tegelijkertijd en je hebt een vracht van die crossers toch wel voor je. Tenzij je tot de lokale berggeiten behoort.

De wedstrijd is goed georganiseerd en heeft op zich voldoende drinkposten om zelf zonder op pad te gaan. De eerste ronde zijn stokken niet toegestaan, maar deze kun je kwijt bij de start en oppikken voordat je de tweede lus ingaat. Als ik deze race niet als voorbereiding op langer werk zou lopen, zou ik geen stokken meenemen. Deze trail krijgt vooral z'n karakter door het drie maal doorkruisen van het middelpunt van Moiceciu de Sus. De hoogtemeters worden dan ook vooral door de optelsom verkregen en de klimmen zijn voor een bergtrail niet zo lang (voor Nederlandse begrippen ook niet kort). Een mooie beginnersbergtrail zou ik ook achteraf concluderen.

De derde lus was de zwaarste. Geen idee of dat in hm's zo is, of gewoon door de vermoeidheid. Alle klimmen deed ik mijn best om zo gesprekken aan te gaan, maar kwam er niet meer uit dan iets als: 'sorry mijn hartslag zit te veel in de weg om te kletsen'. In de laatste lus viel het klimtempo zo omlaag dat praten wel weer lukte en zelfs een fijne afleiding was. Prompt bleek de gesprekspartner Reli. Een Nederlandse Roemeen uit Veldhoven. Het zijn vooral de woorden 'de laatste klim is de zwaarste en deze klim nu, duurt nog wel even', die me zijn bijgebleven, alvorens ik moest lossen. Ik drink normaliter geen cola en maak zelf gels en drankjes, maar greep bij de verzorgingspost voor de laatste klim vanzelf naar het bruin-chemisch goedje. Na de laatste uitdaging omhoog, en het naar beneden laten vallen richting finish was een ding duidelijk. Dit was nog mooier dan ik had verwacht.

Toch waren er ook wel weer typisch Roemeense elementen die het evenement kleur gaven. Dat viel pas op na het thuis douchen in Predelut en weer terugkeren voor de kidsruns. De vanaf het begin al niet nageleefde parkeerregels bereikten een hoogtepunt en in het centrum stonden toen ook al veel auto's langs de weg. Moieciu is niet meer dan een weg door een vallei waaraan direct de tuinen grenzen. Er zijn dus vrijwel geen parkeerplaatsen en het centrum is niet meer dan de T-splitsing in het midden. De twee aanwezige agenten konden niet voorkomen dat de start van de kidsrun werd vertraagd en door de geparkeerde auto's van 300m tot 100m werd ingekort. Voor de tussen de toeschouwers zigzaggende laatste marathonlopers moest dan nog snel steeds even het lint omhoog.

Pas na de komst van een wat serieuzer ogende jonge agent, leek er wat organisatie in de afzettingen te komen. Aanwijzingen werden nu beter opgevolgd en auto's reden niet meer zomaar door en de laatste kidsrun kon redelijk normaal doorgang vinden. Het is duidelijk een hele uitdaging voor de organisatie om de komende jaren om te gaan met dit vooral maatschappelijk probleem van naleving van verkeersregels en capaciteit van infrastructuur.

De beste les is zoals vaak die van kinderen. Die merkten er niets van en genoten vooral. Net als ik overigens alleen maar heb kunnen genieten van het lopen - zoals moreel verplicht afgesloten met een uitgebreide BBQ met vrienden en familie.

Het is een rommeltje in Roemenie. Wel een rommeltje met hele schone kanten. Juist omdat het minder voor de hand liggend is, moet je hier eens naar toe. Ik kan niet meer zonder.

Uitslagen: http://www.ecomarathon.ro/?page_id=9&lang=ro

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.

Met veel plezier gelezen, heeft aantrekkingskracht!

Mooie geuren en kleuren van het land in jouw verhaal Maarten! Vwb de beren: een belletje aan je rugzak? Wordt in de Rockies vaak gebruikt. De theorieën over het effect van spray zijn ook nogal uiteenlopend. Jezelf groot maken helpt nog het beste (andere theorie). Rennen heeft niet zo veel zin.. boom klimmen ook niet ;-). Staat op wiki nog wel een stuk over beren in Roemenië: http://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_bruine_beer Vaak weten locals wel waar de beesten zich begeven (de voedselbronnen), maar het blijft een onvoorspelbare factor. 

Leuk te lezen, krijg zin om in Roemenie te hobbelen! Succes bij de Zugspitze.

cheap michael kors purses outlet

,http://www.cheapmichaelkorspurses.us

prada crossbody bags on sale

,http://www.prada-crossbody-bag.us

mcm backpack

,http://www.mcm-backpack.us

Burberry Tote Bags

,http://www.burberrytote.us

Prada Factory Outlet Store

,http://www.prada-outlet.us.com

longchamp bags

,http://www.longchamp-bags.us

Authentic Louis Vuitton Eva Clutch

,http://www.louisvuittonevaclutch.org

Coach Outlet Store Online

,http://www.coachbagsonsale.us.com

coach backpacks on sale

,http://www.coach-backpack.us

burberry wallets

,http://www.burberrywallets.us

coach bags on sale

,http://www.coachbagsonsale.us.com

mcm purses

,http://www.mcm-purse.us

Burberry Outlet Locations

,http://www.burberrystore.us

MCM Cheap Duffle Bags

,http://www.mcm-duffle-bag.us

longchamp le pliage large tote

,http://www.longchamp-le-pliage-large.com

Prada Clearance Sale

,http://www.prada-purses.us

louis vuitton speedy 35

,http://www.louisvuittonspeedy35.us.com

louis vuitton speedy 25

,http://www.louisvuittonspeedy25.us.com

discount michael kors satchel

,http://www.michaelkorssatchel.us

coach purses on sale

,http://www.coachpursesonsale.co

cheap gucci belts

,http://www.cheapguccibelts.co

Chanel Tote Bag 2015

,http://www.chanel-tote.co

gucci luggage

,http://www.gucciluggage.us

louis vuitton purses

,http://www.cheaplouisvuittonpurses.us.com

michael kors hobo bag

,http://www.michaelkorshobobag.us

gucci messenger bag

,http://www.guccimessengerbag.us

louis vuitton artsy handbag

,http://www.louisvuittonartsy.us.com

louis vuitotn speedy

,http://www.louisvuittonspeedy30.us.com

coach tote bags

,http://www.coachtotebags.us

Burberry Outlet Online

,http://www.burberrybag.us

cheap michael kors handbags

,http://www.cheapmichaelkorshandbags.biz

gucci purses

,http://www.gucci-purses.co

mcm backpack price

,http://www.mcm-backpack.us

michael kors purses outlet

,http://www.michaelkorspursesoutlet.us

louis vuitton belts

,http://www.cheaplouisvuittonbelts.us.com

Louis Vuitton Diaper Bag

,http://www.burberrydiaperbag.us

cheap coach purses from china

,http://www.cheap-coach-purses.us.com

MCM Clutch Bag

,http://www.mcm-clutch.us

michael kors store online

,http://www.michaelkorsbagsoutlet.us.com

discount louis vuitton diaper bag sale

,http://www.louisvuittondiaperbag.org

louis vuitton messenger bag

,http://www.louisvuittonmessengerbag.us

prada outlet online usa

,http://www.prada-outlet.us.com

Coach Factory Outlet 85% Off

,http://www.coach-backpack.us

louis vuitton wallet for women

,http://www.louisvuittonwalletforwomen.net

Chanel Clutch Bags

,http://www.chanel-clutch.us

Louis Vuitton Monogram Canvas

,http://www.louisvuittonmonogram.us.org

longchamp le pliage large tote sale

,http://www.longchamp-le-pliage-large.com

michael kors outlet store

,http://www.michaelkorsbagsoutlet.us.com

burberry backpack

,http://www.burberrybackpack.us

michael kors bags on sale

,http://www.michaelkorsbagsonsale.biz

prada loafers

,http://www.prada-loafers.us

gucci luggage outlet

,http://www.gucciluggage.us

burberry tote

,http://www.burberrytote.us

Coach Wallets on Sale Outlet

,http://www.coach-wallets.co

Chanel Classic Flap Bag Price

,http://www.chanelclassicflapbag.us

Authentic Louis Vuitton Neverfull bag

,http://www.louisvuittonneverfullmm.co

hermes birkin price

,http://www.hermesbirkinprice.co

Prada Nylon Messenger Bag

,http://www.prada-messenge-bag.us

Louis Vuitton Eva Clutch Bag

,http://www.louisvuittonevaclutch.org

michael kors handbags

,http://www.michaelkorshandbagsonsale.us

michael kors tote bag

,http://www.michaelkorstotebag.us

chanel tote bag

,http://www.chanel-tote-bag.us

mcm handbags at bloomingdale's

,http://www.mcm-handbags.us

Longchamp Backpacks Nylon

,http://www.longchamp-backpack.us

michael kors tote

,http://www.michaelkorstotebags.us.com

burberry belt men

,http://www.burberrybelt.us

burberry bags on sale

,http://www.burberrybag.us

cheap michael kors satchel

,http://www.michaelkorssatchel.us

mcm clutch

,http://www.mcm-clutch.us

hermes purses

,http://www.hermespurses.co

chanel crossbody bag

,http://www.chanel-crossbody.org

Prada Handbags Outlet

,http://www.pradahandbags-sale.us

Burberry Men's Wallet Outlet

,http://www.burberrymenswallet.us

burberry sale

,http://www.burberrysale.us.com

burberry crossbody bag

,http://www.burberrycrossbodybag.us

Prada Nylon Backpack

,http://www.prada-backpack.us

michael kors handbags

,http://www.cheapmichaelkorshandbags.biz

michael kors clutch

,http://www.michaelkorsclutch.us

michael kors purses on sale

,http://www.michaelkorspursesoutlet.us

authentic louis vuitton duffle bag

,http://www.louisvuittondufflebag.com

louis vuitton zippy

,http://www.louisvuittonzippywallet.net

Louis Vuitton Diaper Bags

,http://www.guccidiaperbag.us.com

black chanel bag

,http://www.black-chanel-bag.com

Gucci Belt

,http://www.burberrybelt.us

Outlet Michael Kors Handbags

,http://www.michaelkorsfactoryoutlet.biz

MCM Bags at Macy's

,http://www.mcm-bag.us

Burberry Handbags Outlet

,http://www.burberrypurses.us

michael kors crossbody handbag

,http://www.michaelkorscrossbody.us

gucci cross body bag messenger

,http://www.guccicrossbodybag.us

chanel clutch

,http://www.chanel-clutch.us

mcm tote

,http://www.mcm-tote.us

mcm handbags

,http://www.mcm-handbags.us

gucci sunglasses for women on sale

,http://www.guccisunglassesforwomen.co

cheap louis vuitton belts

,http://www.cheaplouisvuittonbelts.us.com

Longchamp Medium Shoulder Tote

,http://www.longchamp-le-pliage-medium.us

chanel tote

,http://www.chanel-tote.co

Prada Cross Body Nylon Bags

,http://www.prada-crossbody-bag.us

Gucci Crossbody Handbags

,http://www.guccicrossbodybag.us

Prada Outlet

,http://www.prada-bags.co

MCM Factory Outlet

,http://www.mcm-tote.us

louis vuitton artsy

,http://www.louisvuittonartsy.us.com

cheap louis vuitton handbags

,http://www.louisvuittonhandbagsonsale.us.com

Louis Vuitton Monogram Tote

,http://www.louisvuittonmonogram.us.org

burberry bags on sale online

,http://www.burberrybagsonsale.us.com

louis vuitton messenger

,http://www.louisvuittonmessengerbag.us

louis vuitton duffle bag for men

,http://www.louisvuittondufflebag.com

Burberry Handbags On Sale

,http://www.burberrybagsonsale.us.com

chanel tote bag

,http://www.chanel-tote.co

coach diaper bag

,http://www.coachdiaperbag.co

Burberry Crossbody Sale

,http://www.burberrycrossbodybag.us

michael kors crossbody

,http://www.michaelkorscrossbody.us

Coach Outlet

,http://www.coachhobobag.us

michael kors outlet

,http://www.michaelkorsbagsoutlet.us.com

michael kors on sale

,http://www.michaelkorshobobag.us

michael kors satchel

,http://www.michaelkorssatchel.us

Gucci Sunglasses for Women on Sale

,http://www.guccisunglassesforwomen.co

mcm tote bag

,http://www.mcm-tote-bag.us

longchamp sale

,http://www.longchamp-sale.us

burberry bags

,http://www.burberrybags.us.com

MCM Bags at Macy's

,http://www.mcm-bags.us

coach diaper bags on sale

,http://www.coachdiaperbag.co

burberry men's wallet

,http://www.burberrymenswallet.us

michael kors tote bags

,http://www.michaelkorstotebags.us.com

Burberry Crossbody Bags

,http://www.burberrycrossbody.us

michael kors black purse

,http://www.michaelkorsblackpurse.com

louis vuitton watllets

,http://www.louisvuittonwalletsformen.us.com

Chanel Wallet on Chain 2015

,http://www.chanelwallet-on-a-chain.us

Hermes Outlet

,http://www.birkinbaghermes.us

burberry crossbody bag sale

,http://www.burberrycrossbody.us

burberry wallets for women

,http://www.burberrywallet.us.com

michael kors black handbags

,http://www.michaelkorsblackhandbags.us

louis vuitton wallet cheap

,http://www.louisvuittonzippywallet.net

prada purses

,http://www.prada-purses.us

prada messenger bag

,http://www.prada-messenge-bag.us

louis vuitton monogram

,http://www.louisvuittonmonogram.us.org

gucci messenger bag for women

,http://www.guccimessengerbag.us

louis vuitton belts for men

,http://www.cheaplouisvuittonbelts.us.com

prada tote bag

,http://www.prada-tote.us.com

burberry men

,http://www.burberrymen.us

gucci sunglasses for women

,http://www.guccisunglassesforwomen.co

burberry belt

,http://www.burberrybelt.us

cheap louis vuitton speedy

,http://www.louisvuittonspeedy35.us.com

Louis Vuitton Damier Ebene bag

,http://www.louisvuittondamier.org.in

louis vuitton zippy wallet

,http://www.louisvuittonzippywallet.net

gucci backpack

,http://www.guccibackpack.us

longchamp tote bag outlet

,http://www.longchamp-tote.us

Prada Clutches on Sale

,http://www.prada-clutch.us

mcm purses handbags

,http://www.mcm-purse.us

chanel wallet on a chain caviar

,http://www.chanelwallet-on-a-chain.us

burberry wallets for women

,http://www.burberrywallets.us

discount michael kors bags

,http://www.michaelkorsbagsonsale.biz

Coach Outlet Store Online

,http://www.coachcrossbodybags.us.com

cheap gucci belts for men

,http://www.cheapguccibelts.co

chanel flap bag

,http://www.chanel-flap-bag.co

burberry shoes for men

,http://www.burberryshoes.us

chanel crossbody

,http://www.chanel-crossbody.org

Burberry Clearance Outlet

,http://www.burberrysale.us.com

louis vuitton wallet

,http://www.louisvuittonwalletforwomen.net

chanel diaper bag

,http://www.chanel-diaper-bag.com

Longchamp Bags Macy's

,http://www.longchamp-bags.us

longchamp bags macy's

,http://www.longchamp-bags.us

prada messenger bag in nylon

,http://www.prada-messenge-bag.us

Prada Totes

,http://www.prada-crossbody.us

louis vuitton diaper bag

,http://www.louisvuittondiaperbag.org

Price of Hermes Purses

,http://www.hermespurses.co

coach messenger bag

,http://www.coachmessengerbag.us

mcm duffle bag

,http://www.mcm-duffle-bag.us

michael kors bags

,http://www.michaelkorsbagsonsale.biz

hermes purses prices

,http://www.hermespurses.co

Burberry Handbags

,http://www.burberrypurse.us.com

chanel bags outlet authentic

,http://www.chanel-bags-outlet.us.com

louis vuitton mens wallets cheap

,http://www.louisvuittonwalletsformen.us.com

Hermes Birkin Price 2015

,http://www.hermesbirkinprice.co

Coach Factory Outlet Online

,http://www.coachdiaperbag.co

burberry purses outlet

,http://www.burberrypurses.us

discount michael kors tote

,http://www.michaelkorstotebags.us.com

coach sunglasses for women

,http://www.coach-sunglasses.co

Burberry Handbags Outlet Online

,http://www.burberryhandbag.us.org

burberry diaper bag on sale

,http://www.burberrydiaperbag.us

Gucci Handbags Outlet

,http://www.gucci-purses.co

louis vuitton tote

,http://www.louisvuittontotebag.us.com

chanel clutch bag

,http://www.chanel-clutch.us

michael kors bag

,http://www.michaelkorshobobag.us

Gucci Backpack for Sale

,http://www.guccibackpack.us

Chanel Cross Body Bag

,http://www.chanel-crossbody.org

longchamp le pliage medium

,http://www.longchamp-le-pliage-medium.us

birkin bag hermes

,http://www.birkinbaghermes.us

prada belts for men

,http://www.prada-belt.us

michael kors handbags on sale

,http://www.michaelkorshandbagsonsale.us

coach purse outlet online 80% off

,http://www.coachpurseoutlet.co

burberry diaper bag

,http://www.burberrydiaperbag.us

coach crossbody bags on sale

,http://www.coachcrossbodybags.us.com

burberry handbag

,http://www.burberryhandbag.us.org

michael kors clutch 2015

,http://www.michaelkorsclutch.us

michael kors tote

,http://www.michaelkorshamiltontote.biz

mcm bags at macy's

,http://www.mcm-bags.us

chanel bags outlet

,http://www.chanel-bags-outlet.us.com

mcm clutch bag

,http://www.mcm-clutch.us

MCM Bags at Macy's

,http://www.mcm-handbags.us

coach wallets on sale outlet

,http://www.coach-wallets.co

prada bags

,http://www.prada-bags.co

michael kors crossbody bag

,http://www.michaelkorscrossbody.us

Classic Black Chanel Bag

,http://www.black-chanel-bag.com

Coach Laptop Bag

,http://www.coachmessengerbag.us

louis vuitton tote bag

,http://www.louisvuittontotebag.us.com

louis vuitotn speedy

,http://www.louisvuittonspeedy25.us.com

gucci clutch purse

,http://www.gucciclutch.us

prada bags on sale

,http://www.prada-bags.co

Gucci on Sale from Factory

,http://www.guccihandbagsoutlet.co

Burberry Wallets Women

,http://www.burberrywallets.us

chanel wallet on a chain

,http://www.chanelwallet-on-a-chain.us

MCM Bags at Macy's

,http://www.mcm-purse.us

mcm bags

,http://www.mcm-bags.us

Hermes Belts for Cheap

,http://www.hermes-belt.us

Longchamp Le Pliage Sale

,http://www.longchamp-sale.us

gucci bags

,http://www.gucci-bags.us.com

coach diaper bags

,http://www.coachdiaperbags.co

michael kors purses

,http://www.cheapmichaelkorspurses.us

longchamp backpack

,http://www.longchamp-backpack.us

coach wallets

,http://www.coach-wallets.co

Louis Vuitton Shoulder Bag Tote

,http://www.louisvuittonshoulderbag.net

chanel flap bag price

,http://www.chanel-flap-bag.co

Burberry Wallets Women

,http://www.burberrywallet.us.com

Burberry Backpack for Women

,http://www.burberrybackpack.us

Burberry Shoes Sale Women

,http://www.burberryshoes.us

burberry sale outlet

,http://www.burberrysale.us.com

louis vuitton shoes men

,http://www.louisvuittonshoesmen.net.in

burberry belts for men

,http://www.burberrybelts.us

cheap louis vuitton purses

,http://www.cheaplouisvuittonpurses.us.com

burberry men cologne

,http://www.burberrymen.us

Chanel Factory Outlet

,http://www.chanel-bags-outlet.us.com

vintage chanel bags for sale

,http://www.vintage-chanel-bags.co

gucci handbags outlet authentic

,http://www.guccihandbagsoutlet.co

prada loafers women

,http://www.prada-loafers.us

mcm tote bag under 100

,http://www.mcm-tote-bag.us

Gucci Luggage Outlet

,http://www.gucciluggage.us

gucci clutch

,http://www.gucciclutch.us

Chanel Diaper Bags Sale

,http://www.chanel-diaper-bag.com

cheap coach purses

,http://www.cheap-coach-purses.us.com

burberry men's wallet sale

,http://www.burberrymenswallet.us

burberry store chicago

,http://www.burberrystore.us

chanel bags prices

,http://www.chanel-bags-prices.co

michael kors hamilton tote

,http://www.michaelkorshamiltontote.biz

Burberry Men's Shirts

,http://www.burberrymen.us

birkin bag hermes cost

,http://www.birkinbaghermes.us

michael kors purses outlet

,http://www.michaelkorspursesonsale.us

longchamp backpack purse

,http://www.longchamp-backpack.us

michael kors factory outlet

,http://www.michaelkorsfactoryoutlet.biz

Louis Vuitton Neverfull GM

,http://www.louisvuittonneverfull.co

Louis Vuitton Messenger Bag

,http://www.guccimessengerbag.us

hermes belt

,http://www.hermes-belt.us

michael kors handbags cheap

,http://www.michaelkorshandbagsonsale.us

Coach Crossbody Sale

,http://www.coachcrossbody.us

Coach Outlet Diaper Bag

,http://www.coachdiaperbags.co

chanel classic flap bag

,http://www.chanelclassicflapbag.us

discount louis vuitton purses

,http://www.louisvuittonpursesonsale.us

cheap michael kors tote

,http://www.michaelkorstotebag.us

MCM Factory Outlet

,http://www.mcm-tote-bag.us

gucci backpack for men

,http://www.guccibackpack.us

Coach Sunglasses Outlet

,http://www.coach-sunglasses.co

Coach Handbags Sale Outlet

,http://www.coachhandbagssale.co

Burberry Cologne for Men

,http://www.burberryformen.us

prada tote

,http://www.prada-tote.us.com

coach messenger bag for women

,http://www.coachmessengerbag.us

burberry bags on sale

,http://www.burberrybags.us.com

coach hobo bag

,http://www.coachhobobag.us

prada handbags sale online

,http://www.pradahandbags-sale.us

Coach Purses Outlet Online

,http://www.cheap-coach-purses.us.com

louis vuitton eva clutch

,http://www.louisvuittonevaclutch.org

longchamp sale outlet

,http://www.longchamp-sale.us

michael kors purse

,http://www.michaelkorsblackpurse.com

vintage chanel bags

,http://www.vintage-chanel-bags.co

cheap louis vuitton shoes

,http://www.louisvuittonshoesmen.net.in

Vintage Chanel Handbags

,http://www.vintage-chanel-bags.co

gucci purses and handbags

,http://www.gucci-purses.co

burberry backpack for women

,http://www.burberrybackpack.us

Cheap Purses Michael Kors

,http://www.michaelkorspursesonsale.us

hermes belt price

,http://www.hermes-belt.us

cheap michael kors clutch

,http://www.michaelkorsclutch.us

louis vuitton speedy 30

,http://www.louisvuittonspeedy30.us.com

louis vuitton alma bag

,http://www.louisvuittonalmabag.net.in

Chanel Tote Bag 2015

,http://www.chanel-tote-bag.us

longchamp tote

,http://www.longchamp-tote.us

coach purse outlet

,http://www.coachpurseoutlet.co

discount louis vuitton purses outlet

,http://www.cheaplouisvuittonpurses.us.com

Burberry Outlet Online

,http://www.burberrybags.us.com

burberry for men cologne

,http://www.burberryformen.us

burberry shoes

,http://www.burberryshoes.us

Longchamp Factory Outlet Online

,http://www.longchamp-le-pliage-large.com

louis vuitton alma

,http://www.louisvuittonalmabag.net.in

Prada Shopper Tote

,http://www.prada-tote.us.com

louis vuitton handbags on sale

,http://www.louisvuittonhandbagsonsale.us.com

gucci handbags outlet

,http://www.guccihandbagsoutlet.co

michael kors purses

,http://www.michaelkorspursesoutlet.us

burberry for men

,http://www.burberryformen.us

louis vuitton travel bag men

,http://www.louisvuittontravelbag.us

louis vuitton duffle bag

,http://www.louisvuittondufflebag.com

Chanel Clutch

,http://www.gucciclutch.us

cheap louis vuitton wallet

,http://www.louisvuittonwalletforwomen.net

coach sunglasses

,http://www.coach-sunglasses.co

louis vuitton belt for men

,http://www.louisvuittonbelt.us.com

hermes birkin price list

,http://www.hermesbirkinprice.co

burberry purses outlet

,http://www.burberrypurse.us.com

michael kors factory outlet online

,http://www.michaelkorsfactoryoutlet.biz

mcm bag

,http://www.mcm-bag.us

michael kors black handbags

,http://www.michaelkorsblackhandbags.us

Coach Bags

,http://www.coachtotebags.us

Prada Women's Loafers

,http://www.prada-loafers.us

michael kors tote

,http://www.michaelkorstotebag.us

cheap louis vuitton speedy

,http://www.louisvuittonspeedy30.us.com

louis vuitton shoulder bag

,http://www.louisvuittonshoulderbag.net

prada tote bag black

,http://www.prada-crossbody.us

gucci diaper bag

,http://www.guccidiaperbag.us.com

burberry store

,http://www.burberrystore.us

burberry crossbody

,http://www.burberrycrossbody.us

Gucci Belt

,http://www.burberrybelts.us

coach diaper bags on sale

,http://www.coachdiaperbags.co

louis vuitton diaper cheap

,http://www.louisvuittondiaperbag.org

michael kors hamilton

,http://www.michaelkorshamiltontote.biz

louis vuitton neverfull

,http://www.louisvuittonneverfull.co

prada handbags sale

,http://www.pradahandbags-sale.us

MCM Handbags

,http://www.mcm-backpack.us

Coach Purse Outlet Online 80% Off

,http://www.coachpurseoutlet.co

coach hobo bags outlet

,http://www.coachhobobag.us

Louis Vuitton Outlet Online Store Authentic

,http://www.louisvuittonmessengerbag.us

louis vuitton damier

,http://www.louisvuittondamier.org.in

burberry bags

,http://www.burberrybag.us

coach crossbody

,http://www.coachcrossbody.us

michael kors purse outlet

,http://www.michaelkorsblackpurse.com

coach purses on sale macy's

,http://www.coachpursesonsale.co

louis vuitton artsy mm

,http://www.louisvuittonartsymm.co

louis vuitton neverfull

,http://www.louisvuittonneverfullmm.co

coach crossbody handbags

,http://www.coachcrossbody.us

burberry belts

,http://www.burberrybelts.us

longchamp le pliage medium shoulder tote

,http://www.longchamp-le-pliage-medium.us

prada backpack

,http://www.prada-backpack.us

burberry handbag sale

,http://www.burberryhandbag.us.org

cheap louis vuitton speedy

,http://www.louisvuittonspeedy25.us.com

chanel classic flap bag price

,http://www.chanelclassicflapbag.us

louis vuitton handbags sale

,http://www.louisvuittonhandbagsonsale.us.com

Michael Kors Purses

,http://www.michaelkorspursesonsale.us

louis vuitton shoes

,http://www.louisvuittonshoesmen.net.in

Cheap Real Gucci Belts for Men

,http://www.cheapguccibelts.co

chanel tote bag 2015

,http://www.chanel-tote-bag.us

Louis Vuitton Damier Azur

,http://www.louisvuittondamier.org.in

Fendi Belt

,http://www.prada-belt.us

prada clutch bag

,http://www.prada-clutch.us

prada outlet

,http://www.prada-outlet.us.com

coach crossbody bags

,http://www.coachcrossbodybags.us.com

burberry bags on sale

,http://www.burberrybagsonsale.us.com

Chanel Bag Prices 2014

,http://www.chanel-bags-prices.co

coach handbags sale outlet

,http://www.coachhandbagssale.co

Louis Vuitton Tote Bags

,http://www.louisvuittonshoulderbag.net

Coach Purses Outlet Online

,http://www.coachpursesonsale.co

chanel diaper bag price

,http://www.chanel-diaper-bag.com

burberry tote sale

,http://www.burberrytote.us

burberry wallet

,http://www.burberrywallet.us.com

cheap louis vuitton tote

,http://www.louisvuittontotebag.us.com

prada-crossbody

,http://www.prada-crossbody.us

prada purses and handbags

,http://www.prada-purses.us

louis vuitton travel bag replica

,http://www.louisvuittontravelbag.us

coach bags on sale factory outlet

,http://www.coachbagsonsale.us.com

louis vuitton purses on sale

,http://www.louisvuittonpursesonsale.us

prada crossbody bags

,http://www.prada-crossbody-bag.us

mcm tote bag

,http://www.mcm-tote.us

burberry crossbody bag sale

,http://www.burberrycrossbodybag.us

prada clutch

,http://www.prada-clutch.us

coach tote bags outlet

,http://www.coachtotebags.us

coach backpack

,http://www.coach-backpack.us

louis vuitton travel bag

,http://www.louisvuittontravelbag.us

Louis Vuitton Red Alma

,http://www.louisvuittonalmabag.net.in

prada belts

,http://www.prada-belt.us

louis vuitton belt

,http://www.louisvuittonbelt.us.com

Authentic Louis Vuitton Neverfull

,http://www.louisvuittonneverfull.co

burberry purses

,http://www.burberrypurse.us.com

louis vuitton belt price

,http://www.louisvuittonbelt.us.com

cheap michael kors purses

,http://www.cheapmichaelkorspurses.us

louis vuitton artsy handbag

,http://www.louisvuittonartsymm.co

coach handbags sale

,http://www.coachhandbagssale.co

michael kors handbags sale

,http://www.cheapmichaelkorshandbags.biz

chanel bags prices fall winter 2015

,http://www.chanel-bags-prices.co

Chanel Flap Bag Price

,http://www.chanel-flap-bag.co

louis vuitton neverfull mm

,http://www.louisvuittonneverfullmm.co

mcm bags

,http://www.mcm-bag.us

black chanel bag with gold chain

,http://www.black-chanel-bag.com

prada backpack purse

,http://www.prada-backpack.us

louis vuitton artsy

,http://www.louisvuittonartsymm.co

louis vuitton wallets for men

,http://www.louisvuittonwalletsformen.us.com

louis vuitton artsy mm

,http://www.louisvuittonartsy.us.com

gucci bags outlet

,http://www.gucci-bags.us.com

louis vuitotn speedy

,http://www.louisvuittonspeedy35.us.com

mcm duffle bag for sale

,http://www.mcm-duffle-bag.us

michael kors black handbags

,http://www.michaelkorsblackhandbags.us

burberry purses

,http://www.burberrypurses.us

louis vuitton purses

,http://www.louisvuittonpursesonsale.us

Longchamp Tote Bag Outlet

,http://www.longchamp-tote.us

Louis Vuitton Bags

,http://www.gucci-bags.us.com

gucci diaper bag on sale

,http://www.guccidiaperbag.us.com

gucci cross body bag

,http://www.guccicrossbodybag.us

Sponsors

site: IanusWeb