MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Review: The North Face Ultra Endurance

De UPS man kijkt me weer eens glimlachend aan als ik de deur open doe. In zijn handen een bekend formaat doos. Hij weet dat dit soort gereedschap bij mij ontvangen worden als een skelter bij een kind.  Een TNF logo op de bovenkant van het pakketje: het ‘unboxing’ feestje kan beginnen! Kijken, voelen, buigen, ruiken en aansnoeren: m’n hernieuwde kennismaking met TNF schoenen start hier…

 ​ 

Plannen en matchen
Op het moment dat ik de doos open zit ik in de fase van concrete planvorming: de zomermaanden gaan aardig wat bergavonturen bieden, met een BUFF Epic Trail in de Pyreneeën en een 100 mijl in de Rocky Mountains als hoogtepunten. In schoenenland ken ik m’n weg, maar blijft het zoeken naar het optimale schoeisel voor het te verwachten terrein. Pyreneeën: rots, puin, grillig profiel, steil en de Rocky Mountains: veel gravel roads, alles op hoogte (3.000+meter) maar minder steil dan de Pyreneeën. Ik schat de Ultra Endurance in als meest passend in het Spaanse natuurpark.

Specs
De specs van de Ultra Endurance die er toe doen: 313 / 8 (17 à 9) / Vibram / Snake plate / TPU toe cap. Doorgewinterde Trailers lezen deze code als bevestiging of ze wel / niet goed zitten en klikken weg of blijven hangen.

Een vertaling voor de nog groene trailer: 313 gram (prima gewicht, geen raceschoen voor de laaglanden). Z’n 8mm drop (van 17mm achter naar 9mm voor) is fijn voor de lopers die graag in die stand lopen. De Vibram zool is meestal een succesformule qua grip en slijtvastheid. Deze compound bevestigt dat: very good on rocks! De snake plate is een fijne tussenlaag tegen rotspunten/takken die van onderen de bal van je voet willen irriteren. Deze snake plate kan je voor serieuze blessures behoeden. Deze stugge plaat heeft in dit geval nauwelijks impact op de afwikkeling van de schoen. De TPU toe cap beschermt je tenen bij het stoten, iets wat zeker in de bergen bij bijvoorbeeld losse stenen nogal eens voorkomt. De suede (?) tong is wat dikker en stugger dan bij een gemiddelde schoen en geeft een stevig gevoel bij het aanpassen.

Op pad
De Ultra Endurance schoenen gaan regelmatig mee in duurlopen over de Veluwe, korte intensieve trainingen op de Stuwwallen, trainingen over de rotspartijen langs de Rijn en de vulkanen van Lanzarote. Maar de meeste uren op deze stampers maak ik wandelend. Als ze weer droog zijn van de avondtraining, gaan ze dagelijks ook overdag aan. De intensiteit van onze relatie groeit met de dag!

Bevindingen
Ik merk duidelijk waar de sweetspot van deze schoen ligt: de langere duur en in ruiger en oneffen terrein. Deze schoen geeft me dan net dat stuk extra vertrouwen. Snelle tempo’s lopen doe je op andere sloffen, deze sloffen zijn voor de ultra's afstanden. Eigenlijk voelt de schoen als een categorie A wandelschoen, maar dan iets lichter. Grip is een kernkwaliteit van Vibram en in dit geval een goed uitgevoerde samenwerking in de Ultra Endurance. The North Face heeft de afgelopen twee jaar positieve stappen gezet in de schoenen ontwikkeling. De Ultra Endurance.. ik voel dat t tussen ons goed zit en dat we wel bergmaatjes gaan worden!

Gewicht

313 gram

Drop

8 mm (17 mm - 9 mm)

Slijtzool

Vibram

Bescherming

Snake Plate

TPU toe cap

Prijsstelling

€ 129,95

 

 • Scoretabel TNF Ultra Endurance: 
  GEWICHT +/-
  GRIP ++
  WENDBAARHEID  +/-
  BESCHERMING
  • Upper
  • Zool

   

  ++
  ++

  DUURZAAMHEID +

               

Berichttype: 

Sponsors

site: IanusWeb