MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Review: Salomon Speedcross Pro

afbeelding van Pascalvannorden

Het herfst- en 'winter'seizoen is gestart. Dit jaar mijn startschot voor minder kilometers, meer tempo’s en trainen met mijn hond op de natte/modderige houtkades tussen Haastrecht, Oudewater en IJsselstein. Geen hoogtemeter te vinden in dit platte polderlandschap maar de routes door weilanden, karresporen kapot gereden door tractoren en de modderige houtkades zijn pittig zat.

Voor deze trainingen pak ik normaal de Salomon Speedcross 3 met de M&S aanduiding op de zijkant van deze patta’s (= Mud & Snow contagrip). Sinds dit jaar staat er een concurrent van de Speedcross in de gang van “huize van Norden”  genaamd de Salomon Speedcross Pro’s. Deze lichte (325 gram) op de S-LAB gestoelde upgrade van de Speedcross zijn uitermate geschikt voor de natte, zachte ondergrond.

De Speedcross Pro’s hebben een goede grip op natte ondergrond door een vernieuwde contagrip slijtzool, waarbij de noppen zijn ge-herpositioneerd. Op die manier zitten er alleen maar hele noppen onder, ipv een aantal halve noppen op de Speedcross 3. Dit resulteert in 20% meer grip tov dat model. De Speedcross gaf met die halve noppen aan de zijkant nog wel eens een 'glijdend' gevoel.   

De feel van de schoen is snel doordat er een goede kikker in zit (voorgevormde zool onder de voorvoet) waardoor je goed afrolt. Het gewicht is lager dan de Speedcross3 en door de iets lagere hak ben ik geneigd meer op de voorvoet te lopen wat in de modder zorgt voor een betere grip en minder uitglijden.

Nog een update: de kousconstructie en het bovenwerk dat volledig “geplakt/gelast” is, waardoor er geen naden zitten die vervelend kunnen zijn bij wrijving. De perfecte pasvorm die ik gewend ben vanuit de S-LAB serie.

Ben erg tevreden met deze uitbreiding in het Salomon schoenen assortiment, de speedcross pro’s hebben een ”need for speed” gevoel gelijk als je ze aantrekt.

Waar ik van ga gloeien/groeien is om op een lange natte, modderige houtkade een blokken training af te werken met de deze moddermonsters onder mijn voeten. Dit betekent bijvoorbeeld 8 x 8 minuten op tempo “bijna maximaal” door de modder ploeteren, daarna een tweetal minuten rustig dribbelen voordat het volgende blok start. Het tempo dat ik hierbij maak is niet superhoog, maar de intensiteit, coördinatie en kracht die nodig is om overeind te blijven is groot. Het beoogde trainingseffect is gewenning aan onstabiele ondergrond en dikke verstoring van de comfortabele hartslagzone.

Tijdens de zondagochtend blokkentraining op de houtkades loopt mijn hond Siem met me mee. Als ik ga aanzetten wordt hij enthousiast en blijft naast en vlak voor me en checkt me steeds of ik hem wel bij kan houden. Soms probeer ik hem in te halen maar dat laat hij niet toe en trekt hij een gaatje waarna hij me weer dichterbij laat komen, soms denk ik wel eens dat ik dan een glimlach rond zijn bek zie verschijnen. Bij hem gaat het nog steeds in een drafvorm terwijl ik al dik in galop loop. Als het langer dan 5 minuten duurt laat hij me gaan en gaat hij op zoek naar iets meer interessanters om op te jagen zoals hazen, fazanten en ganzen.

Afgelopen zondagochtend hebben we samen 20km gemaakt, best bijzonder. Bij thuiskomst worden baas en hond gecontroleerd op aanhangend vuil en als de controle niet okay is doorverwezen naar de douche waar we samen in de badkuip worden afgeschrobd. De witte look van de SC Pro krijgen we daar niet meer mee gekuist, maar die is ook alleen voor het oog in de winkel.. 


Next stop: de UHT

Berichttype: 

Sponsors

site: IanusWeb