MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

La Sportiva Quantum

Eind deze maand beginnen de Olympische Spelen van het skyrunnen, de SkyGames. Als countdown naar dit vierjaarlijkse evenement introduceren we graag de Quantum van La Sportiva. Het Nederlandse SkyGames Team zal tijdens het evenement lopen op de schoenen van dit mooie Italiaanse bergsportmerk.

Trailrunningschoenen herken je onder andere aan het grove profiel van de zool, althans, in de meeste gevallen. Tijdens de MST trailrunning promotiedag maakte ik een eerste testronde op de innovatieve La Sportiva Quantum.

De theorie
Het eerste wat opvalt aan deze schoen is de afwijkende zool. De schoen heeft een zool met zogenaamde morphodynamic technologie. Volgens La Sportiva past deze schoen zich continue aan aan elke ondergrond dankzij de unieke constructie van de binnen- en buitenzool.

 

Deze bestaat uit 4 lagen: de golvende buitenzool, gemaakt van ‘sticky rubber’, een dempende binnenzool van EVA schuim, een tussenzool en een anti-torsie stabilisator. EVA is een ethyleenvinylacetaat schuim dat de schokken absorbeert. In feite ‘slokt’ dit schuim rotsen, boomwortels en andere obstakels op.

Het bovenwerk van de schoen is gebaseerd op technologie vanuit de ervaring die La Sportiva opdeed met klimschoenen. De schoenen zijn gemaakt op een afgeronde leest waardoor er geen hinderlijke rand is bij de overgang van zool naar bovenwerk en zit de schoen strak om je voorvoet, een beetje zoals een klimschoen.

De praktijk
Het is even wennen aan de afwijkende benadering van La Sportiva. De schoen zit, op aanraden van de verkopers, erg strak om met name mijn middenvoet en voorvoet en ik merk dat ik, ondanks de goed onderbouwde theorie, moeite heb om te vertrouwen op de glad ogende zool. De eerste meters op het natte en gladde gras van de Veluwezoom zijn dan ook wat onwennig. Na een kleine kilometer en veranderende ondergrond begint mijn vertrouwen toe te nemen. De schoenen lopen uiterst comfortabel en geven verbazingwekkend veel grip op verschillende ondergronden. Stenen en boomwortels voel je bijna niet dankzij het schuim in de zool en de schoenen geven voldoende ondersteuning in een steile afdaling. De schoenen zijn licht genoeg (368 gr.) om lekker comfortabel op te lopen. Ik had er alleen moeite mee om me echt over te geven, ik durfde ook na 10 kilometer nog niet volledig te vertrouwen op de afwijkende zool, vermoedelijk ten onrechte want de schoen heeft zich keurig gehouden aan de eerder gemaakte verwachtingen. De eerste kennismaking is dan ook geslaagd, maar blijkbaar hebben de schoenen en ik nog wat meer tijd nodig om aan elkaar te wennen.

La Sportiva Trailrunningschoenen zijn in Nederland niet makkelijk te krijgen. Ze worden bij zo’n 20 buitensportzaken in Nederland aangeboden. De la Sportiva Quantum kost circa €130,-


Lees ook de review van Lara Klaassen en Chantal van der Geest van de La Sportiva Raptor, C-lite en Vertical K.

 

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.

Niet dat het voor het lopen veel uit zal maken, maar EVA is geen polyurethaan ! Het is ethyleenvinylacetaat.

Altijd goed om chemische puristen in ons midden te hebben, dank voor de verbetering.

Sponsors

site: IanusWeb