MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

UTMB Trailrun reis 30 juni - 8 juli 2018

MudSweatTrails organiseert van  30 juni tm 8 juli 2018  een Trailrunweek rondom het Mont Blanc Massief. Dit doen we in samenwerking met International Mountain Leader Jeffry Oonk. In zeven dagen rennen we met een kleine groep deelnemers om de Mont Blanc heen, waarbij we globaal de route van de Ultra Trail du Mont Blanc volgen. De dagafstanden liggen tussen de 20 en 29 km, waarbij op vrijwel alle dagen (op één dag na) voor een kortere afstand kan worden gekozen. De maximale hoogte verschillen op een dag zijn zo'n 2200 meter klimmen en dalen. 

We verblijven in 6 nachten in hotels (obv 2-persoons kamers) en twee nachten in berghutten (2 of 4 persoons kamers) waarbij ontbijt en diner zijn inbegrepen. Tijdens deze reis is vrijwel alles inbegrepen, behalve het eten en drinken tijdens het rennen en drankjes in de accommodaties.

Het globale programma voor deze week: 

Dag 1 
Op eigen gelegenheid naar Chamonix. 
Ontvangst 
Briefing
Diner

Dag 2 

 • Openingsetappe! Chamonix (1040m)– Les Houches (1007m) – Col de Tricot (2120m) - Les Contamines (1167m)
 • Een tocht van 26km en +1578m / 1418m

Vanaf Chamonix volgen we 6 km de rivier richting Les Houches over een goed pad.  We kunnen de steile helling al zien liggen die we na Les Houches moeten beklimmen. Boven zien we de imposante Bionnassay gletsjer en ons volgende doel, de 2120 meter hoge Col de Tricot. Hierna gaat het steil naar beneden en komen we in een prachtige dal waar we bij Refuge Miage wat kunnen drinken. Na een korte klim dalen we door het bos af naar Les Contamines. Er zijn verschillende voeragepunten ingepland. 

Dag 3

 • Les Contamines (1167m) – Col du Bonhomme (2329m) – Col des Fours (2665m) – la Ville des Glaciers  - Refuge de Mottets (1870m)
 • Een tocht van 20km en +1579m / - 876m

Een lange klim! 15 Minuten na vertrek gaat het omhoog, en dat blijft het vervolgens 12 kilometer lang doen. Via eerste een breed pad en daarna smalle bergpaden stijgen we 1200 meter naar Col du Bonhomme. Hierna lopen we over een smal pad langs de flanken van de berg en stijgen de laatste 300 meter naar Col des Fours op 2665 meter hoogte (het hoogste punt op tijdens deze trail week). De afdaling is spectaculair en als we eenmaal de rivier zijn overgestoken kunnen we de berghut de Mottets al zien liggen.

DAG 4

 • Refuge de Mottets (1870m) – Col de la Seigne (2518m) – Lac de Comball (1960m) – Mont Favre Spur (2430m) – Courmayeur (1226m)
 • Een tocht van 27km en +1240m / -1816m

Achter de berghut boezemt Col de la Seigne (2518m) ontzag in. De klim (700 meter) begint steil, maar vlakt af naarmate we dichter bij de col komen. Boven op de col hebben we fantastisch uitzicht over Val Veny en Val Ferret, ons speelterrein voor de komende drie dagen. De afdaling begint steil maar al snel kunnen we heerlijk ontspannen afdalen. Onder ons zien we de Romeinse weg liggen, maar ook de tweede klim van vandaag naar Mont Favre Spur. Hierna dalen we door de bossen af naar Courmayeur.

DAG 5

 • Courmayeur  (1226m) – Refuge Bertone (1989m) – Refuge Bonatti (2025m) – Chalet Val Ferret (1784m) - Refuge Elena (2062m)
 • Een tocht van 20km en +1198m / -401m

We rennen Courmayeur uit via een kort stukje asfalt, waarna er een 700 meter hoge en steile klim door het bos volgt naar Refuge Bertone. Hierna gaat het 13 kilometer op en neer over een geweldig pad langs de berghelling. We hebben prachtig zicht op de Mont Blanc en Grandes Jorasses. In Refuge Bonatti genieten we van heerlijke Italiaanse koffie. Eenmaal op de bodem van Val Ferret is het nog een korte klim naar de Refuge Elena.

DAG 6
Refuge Elena (2062m) – Grand Col Ferret (2537m) – La Fouly (1610m) – Lac Champex (1466m)

Een tocht van 27,5km met +895m / -1492m

Een lange dag die goed ingekort kan worden door het laatste stuk de bus te nemen. We beginnen de dag met een 500 meter hoge en steile klim naar Col Ferret (2537m). Als we terug kijken kunnen we Col de la Seigne zien, hier stonden we drie dagen geleden. De afdaling is makkelijk. Vanaf la Fouly volgen we eerst het brede pad langs de rivier. Het kan hier erg warm worden. Via een morene muur dalen we af naar enkele traditionele Alpen dorpen met authentieke houten huizen. Na een ijsje of koffie in Issert klimmen we het laatste stuk naar ons hotel in Lac Champex.

DAG 7

 • Lac Champex (1466m) – Bovine (1987m) – Col de la Forclaz (1526m) – Col de Balme (2191m) – Aig des Posettes (2201m) – Montroc (1417m)
 • Een tocht van 29km en +1811m / -1860m

Het eerste deel van de dag is makkelijk en daalt licht. Maar dit is slechts de stilte voor de storm. Via een steil een stenig pad stijgen we (700 meter) naar Bovine (1987 m), een fraaie berghut vanwaar we van een prachtige uitzicht kunnen genieten. Door mooi bos dalen we over een smal pad naar Col de la Forclaz. We dalen nog wat verder naar Le Peule en klimmen vervolgens door het bos naar Col de Balme. Vanaf hier kunnen we de grillige Aiguillette des Posettes al zien liggen. Vanaf deze top dalen we door het bos naar Montroc. 

DAG 8

 • Montroc (1417m) – Col des Montets (1481m) – Refuge Lac Blanc (2352m) – Refuge La Flegere (1875m) – Planpraz (2000m) – Le Brevent (2525m) – Refuge de Bellachat (2152m) – Les Houches (1007m)
 • Een tocht van 29km met +2211m / -2260m

Een waardige afsluiting van een geweldige week! Deze laatste dag lopen we hoog boven de Chamonix vallei. Na een 900 meter hoge klim komen we bij het legendarische Lac Blanc. Vanaf hier volgen we de contouren van de berghelling en dalen af naar Les Houches.

DAG 9
Gezamenlijke afsluiting.
Na het ontbijt op eigen gelegenheid terug naar huis.

WAT VOOR EEN TRAILREIS IS DIT?
Dit wordt een prachtige maar tevens pittige trailweek. Per dag rennen we 20 tot 29 kilometer in de bergen. De paden zijn meestal goed, het aantal hoogtemeters is meestal stevig. Omdat de reis vrij vroeg in het seizoen valt zullen we waarschijnlijk ook kleine sneeuwvelden over moeten steken.

We proberen zo veel mogelijk van de route te rennen, maar zullen, zeker als het flink stijgt, ook “power walken”. De hoogte verschillen per dag zijn fors, met maximaal 2200 meter stijgen en dalen op één dag. Op de meeste dagen is het echter mogelijk om een deel van de route met de bus of skilift af te leggen, waardoor de dag afstand wordt ingekort.

Het weer zal een belangrijke factor zijn tijdens deze week. Regen en zelf sneeuw of hagel kunnen de omstandigheden behoorlijk zwaarder maken. We eisen dan ook dat je elke dag beschermende kleding in je hardlooprugzakje mee draagt. Bij hoge temperaturen is het belangrijk veel te drinken en moet je misschien wat extra drinken mee moeten nemen.

We overnachten in comfortabele hotels of berghutten waar we ook het ontbijt en avondeten nuttigen. In sommige hotels is er een sauna, waar je na een actieve dag heerlijk kunt ontspannen.

VOOR WIE?
Jij bent een fanatieke en goed getrainde hardloper die graag het asfalt verlaat. Je houdt er van om in de bergen te rennen en van het idee alleen al om dit een week lang achter elkaar te doen gaat je hart sneller kloppen. Je schuwt lange actieve dagen niet, want je zult minstens vijf uur per dag onderweg zijn.

Je realiseert je dat het hier om een groepsreis gaat, en niet om een wedstrijd. Je bent dan ook bereidt om je sociaal op te stellen en af en toe op andere deelnemers te wachten. Je vindt het leuk om tijdens het hardlopen ook te genieten van een kop warme chocomelk of koffie met vers gebakken taart in de berghutten die we tegen komen.

Je ziet deze reis als een hoogtepunt van het Trailjaar of je gebruikt deze trail-run-week als voorbereiding op een berg-trail later in het seizoen. Je kunt dan ook niet wachten tot het 30 juni is!


OVER JEFFRY OONK

Hardloper en buitensporter in hart en nieren. 

Jeffry is een van de weinige International Mountain Leaders in Nederland en hij werkt fulltime als berg, natuur en wildernis gids.

In een vorig leven (tot 2005) liep Jeffry veel lange wedstrijden, zowel over de weg als trail races. Bij verschillende trailwedstrijden in België, (over 80 tot 160 km) eindigde hij op het podium. Zijn grootste succes was een tweede plaats op de Jan Knippenberg Memorial in 2002 (160km over het strand van Den Helder naar Hoek van Holland) en een derde plaats later dat jaar tijdens de legendarische Spatathlon, een 246km lange race in Griekenland.

Nu zoekt hij eerder de rust op waarbij hij zijn eigen eenzame races organiseert, zoals bijvoorbeeld een solo hardloop tocht door de Sahara.

De ultieme beleving staat bij Jeffry altijd voorop!

DEZE REIS IS INCLUSIEF

 • Alle overnachtingen op basis van half pension (incl. ontbijt en diner)
 • Vervoer bagage tussen de verschillende accommodaties
 • Vervoer in de Chamonix vallei (bus en trein)
 • 1 x International Mountain Leader en 1 x MudSweatTrails gids
 • Pre-Depature meeting op de Utrechtse Heuvelrug. Met koffie / thee en koek

EXCLUSIEF

 • Vervoer van en naar Chamonix
 • Lunches
 • Eten en drinken in de berghutten onderweg
 • Sportdrank en sportrepen tijdens het rennen
 • Eventueel gebruik van ski liften
 • Eventueel gebruik van bus vervoer (tenzij beschreven in het programma)
 • Bergsportverzekering (verplicht en evt af te sluiten via de NKBV)
 • Annuleringsverzekering

Meer informatie geven we je graag tijdens de Traildreams sessie op 10 januari. Maak je interesse voor de reis kenbaar via trailreizen@mudsweattrails.nl. We brengen je dan op de hoogte bij het openstellen van de boeking. 

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.

Schitterend hoor maar wat kost t?

Ben inmiddels ook benieuwd wat t kost en of ik mee zou kunnen :-)

 

LH

Hoe en wanneer beslissen jullie of het door gaat? ( dit ivm eventuele andere inschrijvingen)

LH

Sponsors

site: IanusWeb