MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Boeken

Jan Knippenberg - De mens als duurloper (1987, 2008)

De mens als duurloper

Review door: Michiel Panhuysen

Of Jan Knippenberg een gezellig mens was betwijfel ik. Hij lijkt mij niet de persoon aan wie je een bijvoegelijk naamwoord als ‘gezellig’ koppelt. Jan Knippenberg, de ‘Knip’, met enige liefkozing, was een atleet in hart en nieren. Een ultra-atleet, die marathons meer iets voor ‘asfaltjoggers’ vond, een modegril. Een man die ondanks zijn sportleven op jonge leeftijd (47) in 1995 aan longkanker overleed.

De Knip liep gruwelijk lange afstanden. Twee maal liep hij rond het IJsselmeer (400 km) en in 1974 liep hij van Hoek van Holland naar Stockholm (1.600 km) in een week of twee. Het laatste deel van zijn leven woonde hij op Texel. Het trainingsrondje van 60 km dat hij daar regelmatig liep werd vanaf 1991 ook in wedstrijdverband gelopen als ‘De ronde van Texel’. De Knip had het niet op met joggers, asfaltfetisjisten en luxepaardjes. Als de GPS voor 1995 had bestaan had hij er vast heel hard tegen geschopt.

In zijn boek dat in 1987 voor het eerst verscheen geeft de Knip geen uitgebreide ‘egoreportage’ over zijn fenomenale ultraloopprestaties. Wel geeft hij een historisch beeld van het hardlopen over lange afstanden. Hij portretteert grote historische ultralopers en vertelt over de ‘fell runners’ die door de Schotse bergen hardliepen en dat nog steeds doen. De Knip schetst mooie beelden van professionele hardlopers, die in de zestiende eeuw en later voor de koets van hun meester uitliepen, om de weg vrij te maken en de herbergier een dorp verderop te verwittigen van de komst van de edelman. Over marathons spreekt Knippenberg op een andere manier dan de gemiddelde Nederlander. In zijn ogen werd de herhaling van de marathon na 2500 jaar pas in 1984 pas echt gelopen door de deelnemers aan de Spartathlon (246 km), waar Yiannis Kouros excelleerde...

Ook beschrijft de Knip in zijn boek enkele mythische wedstrijden over ultralange afstanden in Engeland, Zuid-Afrika en de historische ‘Transcontinental Footrace’ in 1928 en 1929 in de VS, over 3.400 mijl. Het heette toen nog geen Trailrunning, maar neem maar aan dat deze wedstrijd tegenwoordig zou worden omschreven als ‘ultra endurance trail’. Misschien zou deze wedstrijd als ‘schending van de humanitaire beginselen’ zelfs wel verboden worden...

Ik las het boek, waarin ik vernam dat de Knip jaren geleden al door de duinen liep waarin ik zelf tegenwoordig regelmatig train, met veel genoegen. De stijl van het boek is niet de mijne. Humor was niet de sterkste kant van de Knip. Het boek is stug, net als zijn creator. Maar toch maakte het veel indruk op me. Het boek is een lesje in nederigheid. Wat nou, klagen over de files of treinmalheur. Dan loop je toch gewoon naar je werk? Geen wonder dat Knippenberg het goed kon vinden met Ron Teunisse, nog zo’n bewonderenswaardige ultramopperkont. Respect brotha’s!

Jan Knippenberg


De geboren renner - Chris McDougall
De Tarahumara is een indianenstam in Mexico. Tot niet lang geleden woonde zij ver weg van de bewoonde en moderne wereld en was er weinig echt over deze stam bekend. Jan Knippenberg roemde deze stam in zijn boek (de Mens als duurloper) al om hun eindeloos uithoudingsvermogen. In de geboren renner (Engels titel ‘Born to run’) gaat Chris McDougall op zoek naar de geheimen van deze stam. Hoe kan het dat deze stam de reputatie heeft als beste renners ter wereld? En dat iemand van 57 een ultra wedstrijd wint op sandalen en gekleed in een paar omgewikkelde doeken? Het boek is een De geboren rennerfantastische combinatie van de verdieping in ultralopen en het beschrijven van schitterende karakters. Als lezer denk je dat deze personen fictief zijn, maar langzaam wordt duidelijk dat dit niet zo is. Scott Jurek (www.scottjurek.com) is bijvoorbeeld één van de hoofdpersonen in het boek.

Mooi zijn de vergelijkingen van prestaties van de Tarahumara en de moderne snelste lopers. De Tarahumara doen mee aan de Amerikaanse Leadville Trail en een zelf georganiseerde ultramarathon in hun woongebied. De schrijver verdiept zich in barefoot running en daagt de grote schoenmerken allemaal uit om te bewijzen dat hun schonen daadwerkelijk blessures voorkomen. Dit goed onderbouwde verhaal zet je als lezer aan het denken!


De Ultra marathon man - Dean Karnazes
Dean Karnazes is een Amerikaanse ultraloper die de grenzen opzoekt van het menselijk mogelijke/onmogelijke. Uitdagingen van 226 mijl nonstop, wedstrijden op de zuidpool, door Death Valley beschrijft hij is z’n boek. Het boek is zeer Amerikaans van opzet (‘the American dream’ stijl). Verveeld door zijn baan en het feesten in kroegen rent hij op z’n 30-jarige verjaardag naar buiten. Halfdronken en in slaap gevallen door moeheid wordt hij wakker langs de snelweg. Hij raakt geïnspireerd door de belevenissen die ultralopen hem brengen. Dean beschrijft gevoelens die hij Ultra marathon mandoormaakt tijdens zijn wedstrijden en deelt trainingstips. Leuke anekdotes zijn bijvoorbeeld: tijdens trainingen neemt hij zijn mobiel mee om een pizza te bestellen. Hij heeft zichzelf eigen gemaakt om deze al lopend op te eten! Voor meer informatie en filmpjes.

Dean is ook onderdeel van het North Face atletenteam. Een uitgebreid interview met hem is terug te zien op Youtube.


Extreem lopen - 's werelds meest fantastische ultralopen - Kym McConnell & Dave Horsley
Extreem lopen neemt je mee naar Ultraloopevenementen en marathons over de hele wereld. Het boek behandelt de voorbereidingen, de uitdagingen, de strategieën en en anekdotes van de mensen achter de race. Het boek bestaat uit zeven hoofdstukken, elk continent één. De marathon des Sables, de Extreem lopenTransalpine Run en de Badwater marathon zijn bij een groter publiek al bekend. Maar wat denk je van de Te Houtaewa Challenge in Nieuw-Zeeland en de Baikal International Ice marathon, een race die in z'n geheel op bevroren water wordt gelopen. Of wat denk je van de Everest marathon? of de Inca trail marathon? Beide marathons over steile trails en op grote hoogte. Het boek doet de titel in ieder geval eer aan! Foto's, kaartjes en verwijzingen naar websites illustreren het boek.


The highest high (Jungfrau marathon) - Peter Wirz
Ben je liefhebber van de mooiste bergmarathon van Europa? Dit boek uit 2009 bundelt foto's en The highest higtverhalen van lopers. De schitterende omgeving, met als grootste attractie de 4000-ers Eiger, Jungfrau en Mönch, zijn mooi op foto vastgelegd. Interviews met winnaars Jonathan Wyatt en Claudia Landolt zijn opgenomen in het boek. Net als interviews met de grondleggers van de race en de organisatoren. In het boek zijn ook toeristische tips opgenomen.

Mooie informatie dus als je in september die kant op gaat om de marathon met een vakantie te combineren! Bestel het boek via de Zwitserse Website van Peter Wirz (prijs 69 CHF = ongeveer 47 euro excl. verzendkosten)


A step beyond: a definitive guide to Ultrarunning - Don Allison
Dit boek is een zeer uitgebreide gids (500 pagina's) van alle relevante zaken rondom ultralopen. Met trainingsadviezen, raceadviezen en een overzicht van de ultralopen wereldwijd. Met uitgebreid aandacht voor de klassieke ultralopen (Western States, Comrades marathon, Spartathlon, Leadville, Badwater).

Maar ook aandacht voor de grote ultralopers uit de geschiedenis. Ook in dit boek krijgt de Mexicaanse stam 'Tarahumara' speciale aandacht vanwege hun bijzonder loopkwaliteiten. Er is een apart hoofdstuk dat stilstaat bij het lichaam van de ultraloper. Allison geeft hierin adviezen over voeding, drinken en het voorkomen en herstellen van blessures. Het boek kost $19,95 exclusief verzendkosten en is verkrijgbaar via deze website.


DVD - Il Corridore (The Runner) - Marco Olmo
Marco Olmo is een levende legende van extreme lopen. Hij was een laatbloeier, waar anderen aan stoppen dachten. Zijn "vorige levens", zoals hij zelf zegt, was hij een boer, vrachtwagenchauffeur en een werkman. Hardlopen werd zijn reden om te leven, de manier om wraak te nemen op zijn afkomst.

Op 58 jarige leeftijd wordt hij Ultratrail wereldkampioen door de Ultra Trail du Mont Blanc te winnen, de Il Corridorezwaarste en meest belangrijke uithoudingswedstrijd in de wereld. meer dan 20uren voortdurend hardlopen, 167km om de hoogste bergen in Europa. Een haast niet voor te stellen specialiteit, waar mentale en fysieke training en persoonlijke motivatie noodzakelijk zijn. Ondanks leeftijd, fysieke problemen en altijd weer jongere en beter voorbereide tegenstanders, wil hij niet stoppen. Deze competitie, welke hem twee keer na elkaar als winnaar mocht begroeten, kan de laatste van zijn carriere zijn. Marco moet winnen, om zichzelf te tonen dat hij het nog steeds kan. Dit is zijn verhaal. Bestel de DVD via de website van Marco Olmo.

Of lees de gemaakte recensie door MST.


Hardlopen- met succes je grenzen verleggen.
Een uniek hardloopboek voor hardlopers door hardlopers! Iedereen die wel eens sport weet het. Sporten is je grenzen verleggen. Nèt iets beter, verder of sneller dan de vorige keer; één kilometer verder, één seconde sneller dan je persoonlijk record. De auteurs Jan Fokke Oosterhof en Paul Kamphuis stellen zichzelf in dit boek de vraag waarom iemand eigenlijk zijn grenzen wil verleggen; wil hardlopen tot de marathon en zelfs verder. Ze gaan op zoek naar de essentie van het lopen. Samen Met succes je grenzen verleggenwillen ze finishen in de zwaarste hardloopwedstrijd van Europa, de Spartathlon; een non-stopwedstrijd van 246 kilometer door de gloeiende Griekse hitte. Jan Fokke en Paul zijn zeer ervaren wedstrijdlopers. In heldere stappen laten ze zien hoe ze met succes hun onmenselijke avontuur aanpakten.

Behalve een spannend reisverslag is het een boek vol humor, dramatiek, heroïek en een aan gekte grenzende fascinatie voor het realiseren van een ultieme droom. Wil jij met succes jouw grenzen verleggen? Laat je dan inspireren door de lessen in dit boek en realiseer jouw hardloopdoel. Bestel het boek via deze website.


Perfecte marathontraining – H.Steffny
Herbert Steffny is vele jaren als looptrainer actief en is een veel gevraagd loopexpert voor radio- en televisiepgrogramma’s. Samen met Ulrich Pramann heeft hij een handboek geschreven om je optimaal te kunnen voorbereiden op de 42,195 km afstand. Schema’s voor een recordtijd, de juiste voeding, kleding en schoenen en motiviatietips worden gegeven. Van gelegenheidsloper tot prof: deze gids laat zien hoe je door middel van training in een half jaar kunt voorbereiden op de marathon.

Dit handboek telt iets meer dan 100 pagina’s makkelijk geschreven tips en schema’s. Er zijn leuke feiten en anekdotes opgenomen. Bijvoorbeeld over politicus Joshka Fischer. Die van couch potato (112 kilo) op 50 jarige leeftijd 37 kilo afviel en de marathon in 3 uur 41 minuten wist te volbrengen. Wil jij een keer onder de 3 uur grens lopen? Bestel 'Perfecte marathontraining' via Bol.com


 

Sponsors

site: IanusWeb