MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Review: Altra Lone Peak 2.0

Als trailschoenslet maakt t me niet zoveel uit waarmee ik t doe, als ik t maar doe! Of ik nou over modderpaadjes draaf op Scott Trailrockets met 5mm heel to toe drop, over rotsen klauter op Speedcrossjes van Salomon met 11 mm drop, of de Pyreneeën bedwing op de Ultratrails van The North Face met 8mm: Na een paar uur in alle onmogelijke hoeken en standjes bevallen ze me allemaal.

Natuurlijk heb ik zo mijn voorkeuren. Ik houd van lang en ruig: Een profiel met veel groeven en ribbels verkies ik dan ook regelmatig boven een gladdere second skin. Maar ook hierin ben ik al regelmatig positief verrast door schoenen met een op het oog minimalistisch profiel die dan op de meest onverwachte terreinen nog wrijving en plezier opleveren.

Over de vraag of ik een paar “zerodrop” schoenen wou testen en reviewen hoefde ik dan ook niet lang na te denken: let's play!

Het schoenenmerk Altra maakt sinds halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw hardloopschoenen volgens een eigen visie. Met twee speerpunten als overtuiging: geen naar de tenen toe aflopende zoolhoogte, zerodrop dus en een vrije bewegingsruimte voor de voorvoet doormiddel van een bredere “toe shaped box”. Tezamen met een comfortabele demping zouden dit de ingrediënten moeten zijn voor een innovatieve schoen.

Zoals een t een echte slet betaamt kijk ik de kat niet te lang uit de boom: na een korte kennismaking zijn we half november de modder ingedoken en nu, begin januari, hebben we samen al heel wat avonturen beleefd.

Allereerst de normale kenmerken van een trailschoen:

De LonePeak weegt ongeveer 300 gram wat hem in dezelfde categorie plaatst als de Speedcross van Salomon. De veters moeten ouderwets gestrikt worden waarmee de schoen dus niet geschikt is voor mensen zonder strikdiploma.

De zool.

In een mooi patroon dat iets wegheeft van het skelet van een voet zitten er veel halfhoge V, X en pijlvormige noppen onder de LonePeak. Op zowel oer Hollandse als buitenlandse ondergronden geven al deze noppen een zeer behoorlijke grip. Op harde rotsachtige ondergronden zelfs een zeer goede grip. De noppen staan ver uit elkaar wat er voor zorgt dat modder en slijk snel gelost wordt. Het enige minpuntje zijn de kleine en minder hoge nopjes onder de tenen: op zeer steil oplopende ondergrond verlies je bij de afzet soms wat grip.

De tussenzool.

Waar menig no-heel drop schoen direct òf een minimalistische vijfvingerige schoen òf een oversized plateauzolenachtige schoen is. Daar is de LonePeak dat absoluut, en wat mij betreft gelukkig niet.

Tussen voet en profielzool zitten twee lagen A-bound EVA schuim. Wat het precies is weet ik niet maar het voelt zeer comfortabel en zacht aan zonder dat het een hobbelpaard wordt. Tussen die twee lagen A-bound zit een rockplate waar ik heel kort over kan zijn: functioneert precies waarvoor het gemaakt is: puntige voorwerpen niet in je voet laten doordringen, ditmaal naar behoren getest op de scherpe graniet randen en punten van  de Bretonse kliffenkust.

Bovenwerk.

Zacht mesh geeft de schoen een soort van pantoffelgevoel terwijl de hiel en middenvoet mooi omsloten wordt. De tenen worden beschermt door een rubberrand die, net als de rockplate het hielbeen, de nagellevenscyclus aanzienlijk verlengt.

Iets wat de nagellevenscyclus ook nog aanzienlijk verlengt, en dan komen we bij de specifieke kenmerken van de schoenen van Altra, is de “toe shaped box”. Vanaf moment één dat ik de schoenen aantrok word ik door mijn collega's uitgemaakt voor Donald-Duck. Dit komt door de brede voervoet van de schoen. Bij Altra zijn ze er van overtuigt dat de voorvoet de ruimte moet hebben en niet opgesloten en samengeknepen moet zitten in een smalle schoen. Het resultaat geeft een heel natuurlijk vrij gevoel. De eerste kilometers onwennig maar na een aantal uur volkomen normaal en zelfs zeer prettig. Voor het eerst in mijn loopcarrière ervaar ik een voordeel van barefootrunning: vrijheid voor je tenen en voorvoet.

Door een simpele maar doeltreffende vetervoering kun je de mate van aantrekken van je veters voorin en bovenin apart bepalen. Dit werkt voldoende maar neemt niet weg dat in steile afdalingen je een beetje naar voren schuift in je schoen. Het schuiven is zeker een klein minpunt maar nooit heb ik met mijn tenen de voorkant van de schoenen geraakt. Voor wat dat betreft is de constructie van de “toe shaped box” absoluut innovatief!

Het andere specifieke kenmerk van Altra: de “zerodrop” of gelijke zoolhoogte in hiel en voorvoet. Het is een discussie waar traditionele fabrikanten hun heilige gralen gecreëerd hebben met demping en afwikkeling. Daar tegenover hebben de barefootrunners, HOKA believers en de mensen van Altra juist een natuurlijke positie van de voet en daarmee meer een middenvoet tot voorvoetlanding als uitgangspunt. Deze loopstijlen zouden minder blessuregevoelig zijn dan een haklanding die weer meer voor de hand ligt bij een schoen met een grote heel to toe drop.

De waarheid? Geen idee! Dat antwoord heb ik niet. Niet hier na het testen van deze schoenen maar het antwoord heb ik ook niet in mijn dagelijks leven als fysiotherapeut: Er is geen superieure loopstijl: Individuele aangeboren of vroeg aangeleerde patronen zijn hier vaak sturend in. Wat ik als absolute haklander op het vlakke en danser op de voorvoet in het ruige terrein wel kan zeggen over de LonePeak: Een schoen met een comfortabele demping waar je uren op kunt lopen zonder dat vermoeide voeten of opspelende kuiten roet in t eten gooien.

Al met al een aangename aanvulling op mijn schoenenkastharem. Waar ik altijd al gecharmeerd ben door afwijkende of tegendraadse opvattingen is deze schoen een verrijking voor de Nederlandse markt. Niet alleen op trailgebied waar eigenlijk één merk de dienst uitmaakt, maar ook op het gebied van de wegatletiek maken ze schoenen die een welkome aanvulling zijn op de producten die de gevestigde orde maakt.


De Altra Lone Peak 2.0 kost in Nederland circa 125 euro en is in Nederland bij Scarabee / Trailrunshop te koop.

 

 

 

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.

Ik heb een paar Olympus. Ik heb ze in mijn normale maat besteld, maar had makkelijk een halve, of een hele maat groter kunnen hebben. Mogelijk vallen Altra's dus wat klein.

Ik draag ze nu met binnenzool verwijderd....maar niet voor wedstrijden of lange trainingen.

Sponsors

site: IanusWeb