MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Test rugzak Salomon XT Wings 5, door Gideon Zadoks

Met dank aan de heren MST wordt er een prachtig rugzakje afgeleverd:

de Salomon XT wings 5

Eerste indruk:

Heel mooi afgewerkt, veel bandjes,elastiekjes en gespjes  waarvan de bedoeling me niet altijd duidelijk is. Twee semi-rigide bidonhouders met 3-hoekige bidons. Twee grote ritsvakken, waarbinnen nog een waterzak-vak en een klein ‘papieren & autosleutel’ vakje zit. En nog 2 kleine buitenvakjes. Dat is voldoende voor het verplichte materiaal bij ultra-trails in de bergen.  Een klein los fluitje aan een elastiekje.  Gewicht, volgens mijn keukenweegschaal, 480 gram, plus 2 bidons brengt het totaal op 620 gram. Geen zwaargewicht dus. Het model is smal van boven en breed van onder; dus gebruik van de  buikriem verplicht. Het borst riempje is mooi in hoogte en lengte verstelbaar.

Minpuntje: de bidons zijn 0.6liter. Bij de meeste ultra-trails in Frankrijk heb je de verplichting minimaal 1.5 liter mee te nemen, dus moet je iets grotere bidons aanschaffen of nog een 0,3 ltr flesje meenemen. Vreemd, Salomon is een groot Frans merk.

 

Test indoor
Bidons gevuld, waterzak in het vak, het standaard-berg-ultra-trail-materiaal in de andere vakken gedaan en de XT-Wings-5 eens omgegespt.  Zit comfortabel en lijkt heel stabiel. Bidons zijn makkelijk in en uit hun vakken te halen. Ook gewone of ¾ liter bidons doen het probleemloos. De kleine ‘gaas’ vakjes naast de bidons zijn ook goed toegankelijk. Verstellen van de buikband is even wennen.  Ik heb de indruk dat hij lager ‘draagt’ dan de meeste trail rugzakjes. De bidons drukken een beetje op de bovenkant van mijn billen; ik vermoed dat mensen langer dan ik daar geen last van hebben. Bij het trap op, trap af lopen valt z’n stabiliteit op.  Het gebruik van de stokbevestigingen (zonder de zak af te doen) wordt me niet geheel duidelijk en vraagt nogal wat soepelheid van het bovenlichaam. Van alle banden moet 20 cm afgeknipt.

Test outdoor:
Een duurloop (38km, 800mD+) en een heuveltraining (16km, 1.000mD+) met de originele bidons en de rugzak gevuld met ‘verplicht materiaal’. Kleding boven; eten, hoofdlamp, ehbo-kit, etc in het onderste vak.

In het begin heb je de neiging de rugzak strak aan te snoeren; dat blijkt niet nodig, ook als hij redelijk los zit is hij erg stabiel en zit plezierig. Het is even zoeken naar de juiste instellingen van schouder, borst en buikriemen. De bidons zijn goed. M’n etensvoorraad in de gaasvakjes naast de bidons, is goed toegankelijk. Zo hoeft de rugzak alleen af voor grote verkleed partijen. Een regenjack past prima over de volle rugzak heen.

De hoeken van de bidon-vakken drukken helaas teveel op de bovenkant van m’n billen. Bij een ultra lijkt me dat onplezierig  Een virtuele zoektocht leert mij dat dit bij kleine mensen (zoals ik: 1.71 m) een probleem kan zijn. Dit kan opgelost  worden door een klein stukje schuimrubber van een kampeermatje op de betreffende plek te naaien / plakken.

Mijn oplossing: 1 bidon in een gaasvakje, regenjack (wat ik altijd graag grijpklaar heb) in een bidonvak en een stukje schuimrubber op de drukpunten.

Conclusie:
Prima comfortabele, stabiele rugzak voor korte en lange trails. Het voordeel van de bidons is dat je je watervoorraad aanpast aan datgene wat je nodig hebt tot de volgende drankpost en daar snel weer bijvult. Met een waterzak ben je toch vaak onnodig veel water aan het vervoeren en weet je minder goed wat je bij je hebt, of wat al gedronken hebt. Daarbij kun je twee verschillende dranken meenemen.

Met de bovengenoemde aanpassingen ga ik er binnenkort mee van start in de Tor des Geants, http://www.tordesgeants.it/tdg/index.phpik ben benieuwd of ik er ook de finish mee haal !

Gideon Zadoks is een van de Salomon Mudsweattrails core team leden.

Sponsors

site: IanusWeb