MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Ultratrail

Ultratrails zijn alle afstanden langer dan de marathon afstand (42,195 km). Dat is de algemeen bekende regel. In Frankrijk, een land met veel lange-afstand Trailers, wordt deze term alleen gebruikt voor Trails waarbij je ook een nacht overbrugt.

Langere afstanden worden populairder, omdat veel lopers een grotere uitdaging zoeken. Voordeel van een ultratrail is dat je een extreem grote ronde kan lopen zonder op dezelfde plek te zijn geweest. Het heeft daarom ook een grote aantrekkingskracht op veel Trailers, want ze krijgen veel mooie natuurpassages voor de kiezen, waar ze normaal niet zo snel zouden komen.
Bij ultratrails is materiaal nog belangrijkers dan bij de kortere trails. Een rugzak is noodzakelijk voor het meenemen van oa. eten, sportdrank, extra kleding, wandelstokken en hoofdlampjes. Bij de meeste ultratrails is deze rugzakinhoud verplicht door de organisatie en zonder deze items mag je niet starten. De inhoud van de rugzak wordt bij de start nagekeken en ook onderweg zijn er controles. Bij inschrijving heb je vaak ook al een gezondheidsverklaring van je huisarts moeten laten zien. Beide maatregelen worden genomen om risico’s te beperken.Dit laatste is in Frankrijk bij iedere hardloopwedstrijd noodzakelijk.

De UTMB als ultiem doel?
De eerste ultra bergloop die populair werd voor het grote publiek was de Swiss Alpine Run. De absolute climax als ultra bergloper in Europa is de Ultra Trail de Mont Blanc (UTMB). Deze wedstrijd is 166 km en 9.200 hoogtemeters moet binnen 48 uur worden voltooid. Via vergelijkbare wedstrijden kun je punten verzamelen. Bij voldoende punten kun je inschrijven, en moet je hopen dat je één van de 4.000 gelukkige deelnemers bent..

Kilian Jornet wint de UTMB - www.mudsweattrails.nl

Etappelopen zoals de Transalpine run
Etappelopen zijn wedstrijden verdeeld over meerdere dagen en kunnen worden vergeleken met het wielerevenement ‘Tour de France’. Ook hier gelden etappe winnaars en klassementleiders. Toch is dit niet echt het belangrijkste voor de massa. Meer dan 90% van de deelnemers doet mee om hun eigen grenzen te verleggen en te genieten van de mooie natuur. Of men daar tijdens het evenement ook echt van kan genieten is per atleet verschillend, maar feit is dat er niets mooier is dan de Alpen hardlopend te doorkruisen in 7 dagen! Een voorbeeld van zo'n etappeloop is de Transalpine run en de Transrockies run. Over de Transalpine run berichten we regelmatig op deze website (in de voorbereiding en tijdens het evenement).  

Materiaal
Ultra trailers nemen vaak wandelstokken mee. Deze zijn in delen klein te maken (uitschuifsysteem of opvouwsysteem), dus makkelijk aan de rugzak te bevestigen als je ze niet gebruikt. Bij stijgen scheelt het lopen met stokken aanzienlijk: het vermindert de druk op de knieën met 30%. Zorg dat je oefent hiermee voor je de bergen in gaat. Je gaat dan merken hoe je de stokken effectief kunt gebruiken. En ook je handen en armen kunnen alvast wennen aan het extra werk dat ze moeten leveren.

Verder verplichte inhoud van de rugzak is een fluitje (voor noodsignalen bij slecht weer), een isolatiedeken (tegen onderkoeling en de andere kant tegen verhitting), een regenjas, een warme laag en een basishoeveelheid aan eten en drinken. Natuurlijk moet je altijd je mobiele telefoon mee,  ook al heb je niet overal in de bergen bereik.

De inhoud van de rugzak is afhankelijk van de eisen die je stelt. 10 liter inhoud kan als voldoende zijn voor ultratrails als je spullen koopt die klein te maken zijn (bijv. je regenjas). Belangrijke criteria bij je aanschaf zijn verder: pasvorm (kun je de rugzak stellen zoals jij wilt?), ruimte voor een drinkzak, ruimte voor repen/gels (snel toegankelijk)?, kun je de stokken bevestigen?, extra vakjes - bijvoorbeeld voor mobiel, routekaart e.d.? Orienteer je goed. Bijvoorbeeld ook in het buitenland. De keuze is daar veel ruimer dan in Nederland. Merken die specifieke rugzakken maken voor trailrunning zijn Salomon, The North Face en Raidlight. 

Een MST-artikel over de voorbereiding op het lopen van een ultra-trail

Sponsors

site: IanusWeb