Selecteer een pagina

MudSweatTrails MateriaalRACES

Wat is Trailrunning?

Trailrunning wil zeggen ‘off-road hardlopen’: door de natuur, over smalle paadjes (Trails) en natuurlijke hindernissen zoals heuvels/bergen, rotsen en beekjes bedwingen.

Steeds meer hardlopers zoeken deze uitdagingen op. Op zoek naar meer beleving in plaats van massale evenementen over asfalt en continu de focus op snellere tijden. Dicht bij de natuur, om de rust te ervaren en te ervaren hoe fraai de omgeving is. Ongeveer eenzelfde beweging hebben we 20 jaar geleden gezien bij fietsers, waar vanuit het mountainbiken is ontstaan.

Voordelen van Trailrunning

Iedere hardloper loopt weleens een stuk off-road of bouwt dit soort lopen bewust in zijn trainingsprogramma. Voordeel is dat je minder op snelheid, maar meer op gevoel loopt. Dit speelse karakter maakt lopen minder stresserend. Iedere stap die je zet is anders door de wisselende ondergrond, dus een goede concentratie is belangrijk. Door Trails te lopen bouw je meer kracht op in je benen en krijg je sterkere enkels. Het is ook een training voor je bovenlichaam doordat je continu moet ‘balanceren’ in en oneffe en heuvelachtige terrein. De zachtere en afwisselende ondergrond beperken de impact op je gewrichten, waardoor je makkelijker langere afstanden kunt lopen.

Trailrunning in de BeNeLux?

Er zijn in de BeNeLux veel geschikte plekken te vinden om te Trailen. Limburg heeft de meest pittige heuvels, Gelderland de uitgestrekte Veluwe, de Heuvelrug heeft alles elementen in zich en aan de kust heb je uitdagende duinstroken. Als je aangegeven routes wilt lopen kun je bijvoorbeeld een van de routes kiezen die we in samenwerking met de NS hebben ontwikkeld of een bestaande boswandeling of een Klompenpad kiezen. Of kies een van de routes die collega Trailers al hebben gelopen.

De meeste Trailers zijn avontuurlijk ingesteld en vinden hun pad door ze gewoon ‘zwervend’ in te slaan. Het vinden van een nieuwe route geeft veel voldoening. Leuk is ook als je met iemand op pad kunt gaan die een bepaald gebied al goed kent.

Trailrunning in Europa?

Er zijn in alle Europese landen inmiddels legio georganiseerde Trails te vinden. Naast de georganiseerde Trails is het natuurlijk ook mogelijk zelf een Trail te gaan lopen. Dit kan op kaart, GPS of via uitgezette wandelroutes. In de bergen zijn deze routes in de regel goed aangegeven. Denk aan het meenemen van een basisset aan spullen om jezelf in wisselende weersomstandigheden te kunnen redden. Een GPS is een makkelijk hulpmiddel om te gaan ‘zwerven’ om via de ‘terug naar de start functie’ weer naar je startplek terug te navigeren.

Mountainrunning – Ultra Trailrunning – Skyrunning

Mountainrunning geeft aan dat het in de bergen plaatsvindt, maar de route kan ook over verharde paden gaan. Bij een echte Trail is minimaal 75% onverhard en kan de route ook over wat vlakker of heuvelachtig terrein lopen. In de Alpenlanden worden sinds een aantal jaar meer berglopen (berglaufen) Trails genoemd. In Amerika worden de namen Trailrunning en mountainrunning vaak voor dezelfde tak van sport gebruikt. De IAAF heeft deze tak van sport onder de noemer ‘mountainrunning‘ als wedstrijdsport erkent.

​Ultra Trailrunning is het lopen van Trails over langere afstanden dan 42km. De Fransen kijken eerder naar tijdsduur dan afstanden en vinden vaak dat ook de nacht lopend moet worden doorgebracht om te spreken van een echte Ultra-Trail. De IAU (als onderdeel van de IAAF) organiseert jaarlijks een WK UltraTrail. Kampioenschappen waarbij de afstanden in de regel ruim boven de 42km uitgaan.

​De International Skyruning federation (ISF) richt zich met haar races op Alpien terrein. Waarbij de Verticale KM (1.000 hoogtemeters klimmen met een maximale afstand van 5km), de Skryrace, de Ultra en de categorie ‘Extreme’ worden onderscheiden. De afstanden (tijdsduur) en hoogtemeters zijn in regels van de ISF vastgelegd.

Meer weten?

Wil je een keer kennismaken met trailrunning, neem deel aan één van onze basisclinics of races.

Splash this around