MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Verslag Lochemtrail 2013 – de eerste editie

afbeelding van fastfokkie

In trailminnend Nederland gebeurt nogal het een en ander. En gelukkig maar! Mooie trails schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo ook de Lochemtrail die op 15 september zijn debuut had.

Meteen hoor ik de kritische, natuurminnende lezer denken: ‘Weer een trail, de commercie slaat toe, de natuur gaat eraan!’ Daar kan ik zo uit eerste hand enkele dingen over opmerken.

1. In de eerste plaats is er controle van buitenaf. Mooie trails gaan vaak door natuurgebieden die deels voor publiek gesloten zijn. Wil je daar als organisatie met je trail doorheen, dan is overleg met organisaties als Staatsbosbeheer, het Gelders Landschap of Natuurmonumenten geboden. Dat betekent dat je aan voorwaarden moet voldoen, lees: afval ruimen, oog voor het groen en niet onbelangrijk: je moet betalen. Een bedrag ter ondersteuning van het onderhoud van de paden. Voor de goede orde: dat laatste daar zijn natuurminnende organisaties verre van rouwig om.

Kortom: er wordt toezicht gehouden en er worden fondsen ingezameld om de paden te onderhouden.

2. Daarnaast komt er vanuit trailminnend Nederland zelf het initiatief om de boel schoon te houden. Trailrunners dragen veelal heupgordels en rugzakken waarin gelzakjes en ander afval verdwijnen. Organisaties als die van de Ecotrails delen daarnaast afvalbuidels (gaas-zakjes) uit, die je met klittenband aan je gordel kunt bevestigen. Mijn persoonlijke ervaring: trailrunners houden de trail schoon (daar sta ik voor 100% achter). Dit in tegenstelling tot wegwedstrijden waar iedereen te pas en te onpas dingen laat vallen in de veronderstelling dat de bezemwagen een en ander wel zal ruimen.

Persoonlijk zou ik een boeteregeling niet eens erg vinden, al is dat in trailland dus gelukkig niet aan de orde.

De Lochemtrail dus. Als kind ken ik het prachtige achterland van Zutphen goed vanwege een opa en oma die aldaar de hond uitlieten. Een prachtig bosgebied doorspekt met landerijen, kastelen en pittoreske dorpjes in de driehoek Zutphen – Lochem – Ruurlo. De trail doorsnijdt dit gebied en bestaat uit aan elkaar geknoopte paden over de gebieden van verschillende landeigenaren. Een continue afwisseling van single/ double trails, gras/ zand, bosgebied/ maisvelden en heide/ asfalt. Slechts een miniem deel bestaat uit asfalt (5%), maar zoals collega-trailster Stella Petric terecht opmerkt in haar verslag: ‘…dat is in het grotere geheel totaal niet storend…’.

Het ophalen van de startnummers gebeurt bij camping Reusterman, Van daaruit is het 200 meter lopen en een grotere weg oversteken, waarna je bij de start bent. Vlak voor de weg een verkeersbord met ‘max 30 km’ erop waar loopmaat Mark en ik ons laten fotograferen met Stella die net haar TDS achter de rug heeft. Haar vriendin merkt lachend op: ‘Je bent nu een collectors item!’ In 28 uur volbracht ze haar 119k.

De start is op de Lochemse Berg. Dit is geen Limburgse Pietersberg, maar toch zorgt hij met name de eerste acht kilometers voor de hoogtemeters (in totaal 275). Het trailgehalte is wat mij betreft goed af te meten aan de hoeveelheid zwieptakken die me om de oren slaan. Sommige delen worden gewoon weinig belopen en zijn al zeker niet gekapt-voor-de-trail.

Met 122 trailers banen we ons een weg over de Lochemse Berg. Na ongeveer acht kilometer wordt het parcours vlakker als je de weg bent overgestoken naar het Lochemse Graafschap. Stukken recht bospad worden afgewisseld met kringelende single-tracks waardoor je eigenlijk grotendeels niet weet waar je echt bent. Wat mij betreft hét kenmerk van een goede trail.

Mijn laatste trail was de Veluwezoomtrail (53k) op 23 juni en ik heb dan ook onder andere door een blessure wat trainingsachterstand. Desondanks is het parcours goed te doen. Nadat je bekomen bent van de Lochemse Berg, kom je al snel in cadans en is het meters maken. Ik nestel me achter de eerste dame van dat moment. Ze gaat voortvarend tekeer, maar na 21 kilometer loopt ze snoeihard tegen een kerel met een hamer aan. Daar waar ze eerst vol gas gaf en mij soms deed wanhopen, gaat ze nu op de rem om na 21k over te gaan op wandelstyle. Voorheen liep ze slechts eenmaal een halve marathon en dat is precies waar het licht uitgaat. Edoch een en ander belooft wat voor de toekomst en bij deze dank ik haar nogmaals dat ik ruim 15k in haar kielzog, gezellig mag meerennen. Bij mij gaat het licht gelukkig niet uit. Althans, niet daar;-) Het gebeurt pas op 28k, waarna ik de nodige minuutjes verspeel.

In die laatste kilometers nemen de hoogteverschillen weer wat toe en dat nekt me. Een dame komt de deelnemers tegemoet gelopen langs het parcours en brult mij toe: ‘Nog maar een klein stukje!’ ‘Mooi!’, schreeuw ik. Waarna ze eraan toevoegt: ‘Nog ruim een kilometer!’ Ik vloek binnensmonds; dat is in dit stadium zeker géén klein stukje. Zoals loopmaat Mark later terecht opmerkt: ‘Jan hier worden mannen gemaakt en gebroken. Je mag zelf uitmaken tot welke categorie je behoort!’ Gelukkig gaat die laatste kilometer naar beneden en ik finish met een pirouette, waarna ik achterwaarts over de meet kom. Je krijgt het publiek waar je recht op hebt; ik ontvang hartelijk applaus.

31k - 48e plaats – 2.43.29

Details:

De fouragering is bescheiden, maar prima. Een post op 14 kilometer op het erf van een boerderij en op 24 kilometer nog een kampeertafel met water. Echte trailrunners zijn zelfvoorzienend en dat is ook uitstekend.

De markering is uitstekend. Oranje pijlen markeren de afslagen, tevoren en na afloop bevestigd door oranje linten.

Het meest technische deel van het parcours betreft een steile afdaling op een motorcrossparcours. Nadat je onder een hek bent doorgedoken, daal je daarna steil naar beneden met de leuning aan de hand. Daarnaast wordt het parcours gekenmerkt door voortdurend stukken single trail met scherpe bochtjes en laaghangende takken.

Conclusie

Prachtige, afwisselende trail. Uitstekend gemarkeerd, met - trailrunning-eigen – Spartaanse fouragering. Heel veel positieve geluiden van de deelnemers van deze eerste editie, zie tevens het gastenboek van www.lochemtrail.nl.

Organisatie, bedankt!

Fast Fokkie

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.
afbeelding van frenk

Een leuk verslag en het is echt een mooi gebied, maar toch een kleine opmerking waarom zo afgeven op weg wedstrijden, die de boel vies maken.

Je doet net of dat in de trails niet gebeurd, nou helaas zijn er altijd mensen die een zooitje van maken en bij trails dus ook.

Verder nogmaals een leuk verslag.

afbeelding van fastfokkie

Hi Frenk, dank voor je positieve reactie. Zo hard geef ik niet af op de wegwedstrijden. Ik zie alleen wel dat trailers - gelukkig - een stuk milieubewuster zijn. Tijdens wegwedstrijden is het meer gemeengoed om dingen in-de-actie te laten vallen, ook omdat je weet dat toch het hele parcours wordt schoongeveegd, althans bij grote evenementen. Dat gaat echter tegen mijn gevoel in. Vandaar. Zag dat je lid bent bij AV Veluwe, dan ken je wellicht mijn oom Jan Visser... Sportieve groet, Fast Fokkie

Jan Fokke Oosterhof alias Fast Fokkie

janfokkeoosterhof@outlook.comhttp://janfokkeoosterhof.nl/ | @janfokke

afbeelding van Rohalt

Mooi verslag en goed om via deze weg weer te vernemen dat het een geslaagde trail is geweest. Alle vrijwilligers waren ook zeer te spreken over de leuke sfeer voor, tijdens en na het lopen. 

Overigens; het stuk onder het hek door op de motorcrossbaan hebben we noodgedwongen zo gedaan. In eerste instantie was het de bedoeling de korte maar erg steile helling rechtdoor te nemen. Echter door de natte, slijkerige en dus zeer gladde ondergrond van deze helling, leek het ons niet voor iedereen verantwoord, en is er gekozen voor deze optie. Niet dat we teveel het parcours willen beïnvloeden maar ik denk dat het een goede keuze is geweest.

Bedankt voor de deelname en de leuke dag die de lopers ook ons hebben bezorgd!

afbeelding van frenk

Hallo Jan,

 

Nee die ken ik niet , maar dat komt vooral omdat ik in Duitsland woon en lid ben geworden omdat ik in Apeldoorn werk en daar een paar vrienden heb die daar lid zijn .maar ga zeker vragen wie het is haha.

Je heb gelijk als je zegt dat het bij grote evenementen de normaalste zaak van de wereld is alles op de grond te gooien, ik stoor me daar ook aan hoor , daarom loop ik nooit of bijna nooit iets in het groots.

Kleine wedstrijdjes denken de mensen er echt wel aan en zeker hier in Duitsland is mijn ervaring.

Gr en veel loop plezier  Fränk

Tijdens wegwedstrijden maak ik me ook regelmatig 'schuldig' aan het wegwerpen van afvan. Daarbij wil ik wel opmerken dat je er daar niet altijd afvalbakken of grote emmers bij de drankposten staan waar je het e.e.a. in kunt werpen. Wanneer die er wel zijn maak ik daar netjes gebruik van. Volgens mij vinden een hoop organisaties van vooral de grotere wegwedstrijden het wel prima dat bekertjes op het wegdek belanden voor de bezemploeg.

Tijdens een wegwedstrijd heb ik overigens ook geen rugzak o.i.d. mee om troep in te vervoeren.

official louis vuitton

coach crossbody bags

popular sunglasses

hugo boss

michael kors australia

louis vuitton zippy wallet

gucci bags

coach outlet online

michael kors

trx workouts

burberry backpack

michael kors hamilton tote

oakley sunglasses

MCM Bags

nike free run

michael kors outlet

louis vuitton purses

burberry online

gucci purses

Nike Hyperdunk 2015

ugg uk

ugg boots

prada loafers

michael kors

louis vuitton handbags on sale

nike australia

Ralph Lauren

michael kors outlet

chanel australia

hermes uk

hermes handbags

oakley australia

chanel tote

ugg boots ireland

burberry handbag

christian louboutin shoes

trx

hermes outlet

Nike Kobe 9

Polo Ralph Lauren

burberry bags

mizuno shop

michael kors crossbody

louis vuitton travel bag

abercrombie australia

louis vuitton uk

gucci backpack

nike all

louis vuitton neverfull

louis vuitton artsy

birkin bag hermes

louis vuitton outlet

nike australia

black uggs

burberry outlet

christian louboutin online

longchamp bags

clk benz

chanel bags prices

nike air jordan

michael kors factory outlet

burberry purses

louis vuitton wallet for women

nike sweden

ugg boots

louboutin shoes

ray-ban sunglasses

coach online

louis vuitton bags

mcm tote bag

mcm tote

burberry outlet uk

louis vuitton bags

TRX Straps

ugg boots uk

Polo Ralph Lauren

michael kors outlet

michael kors outlet

gucci sunglasses for women

mcm rucksack

belstaff jacket

true religion uk

nike free run sko2

tiffany co

official coach

pirate system

louis vuitton neverfull mm

nike norway

prada-crossbody

coach outlet online

Ralph Lauren

christian louboutin shoes

prada purses

prada handbags

louis vuitotn speedy

Ralph Lauren Shirts

ugg australia

hermes birkin uk

burberry outlet

burberry australia

michael kors canada

Ralph Lauren Polo

paul smith uk

michael kors australia

christian louboutin shoes

timberland boots uk

louboutin heels

gucci handbags outlet

nike free danmark

asics shop

Coach outlet online

nike online

sheepskin boots

tiffany co

yeezy boost 350

mizuno shoes

prada clutch

christian louboutin shop

michael kors outlet store

ray-ban

coach outlet

ugg boots uk

hermes belt

oakley sunglasses

ugg boots

gucci luggage

nike shopping

christian louboutin shoes

louis vuitton bags

TRX Exercises

asics gel kayano

louis vuitton artsy

louis vuitton belts

trx for sale

Ralph Lauren UK

nike air max

gucci diaper bag

prada bags

nike shop us

chanel flap bag

jordan retro shoes

michael kors australia

gucci clutch

louis vuitton belt

louis vuitton outlet

louis vuitton australia

burberry wallet

Kate Spade Australia

michael kors purses

michael kors tote bags

michael kors bags on sale

Oakley Outlet

Mens Sunglasses

burberry belts

michael kors purses outlet

louis vuitton outlet online

louis vuitton shoulder bag

kate spade

salomon shoes

Salomon Shoes

coach outlet

Ralph Lauren UK

air jordan nike

Michael Kors Outlet

free shoes

louis vuitton monogram

nike jordan shoes

louis vuitton

ralph lauren polo

chanel bags outlet

nike air

longchamp bag

michael kors hobo bag

louis vuitton online

burberry britain

true religion uk

prada tote

asics shoes

Cheap Ray Ban

michael kors satchel

mcm duffle bag

ugg boots

burberry

titan watches

Burberry Outlet

free nike

gucci online outlet

prada outlet

Prada Outlet

MCM Bags

France Favourites

christian louboutin shoes

louis vuitton damier

nike shoes

outlet michael kors

MCM Outlet

nike jordan

louis vuitton outlet

prada crossbody bags

louis vuitton uk

burberry bags on sale

true religion jeans

louis vuitton tote bag

mcm purses

trx straps

ugg boots

jimmy choo australia

jordan retro

mizuno wave

TRX Bands

michael kors canada

louis vuitotn speedy

ugg australia

coach bags on sale

nike run

abercrombie fitch nederland

michael kors tote

kate spade uk

coach purses on sale

michael kors outlet

louis vuitton messenger bag

TRX Workouts

louis vuitton bags

louis vuitton alma bag

burberry uk

burberry

coach carter

basketball shoes

led lights

louis vuitton diaper bag

change points uk

ray-ban sunglasses

asics shoe

ugg boots

balenciag bag

Longchamp Outlet

abercrombie fitch france

Gucci Outlet

louis vuitton uk

cheap michael kors purses

Ray Ban Outlet

gucci handbags

burberry outlet online

asics running shoes

official abercrombie

hermes outlet

longchamp le pliage medium

Burberry bags

gucci online

cheap gucci belts

Michael Kors Outlet

sunglasses on sale

abssice 360

nike air shoes

coach australia

louis vuitotn speedy

trx exercise

hermes purses

Lebron 13

abercrombie milano

market 365

mcm clutch

ray-ban sunglasses

Burberry online

Burberry outlet online

MCM Backpack

Hermes Outlet

louis vuitton bags

hermes outlet

longchamp tote

louis vuitton outlet

mcm bags

louis vuitton uk

coach outlet store

louis vuitton factory outlet

TRX Training

louis vuitton outlet

cheap michael kors handbags

christian louboutin online

louis vuitton australia

nike danmark

cheap louis vuitton purses

abercrombie india

longchamp sale

prada belts

louis vuitton perfect

burberry london

ugg boots for women

coach australia

michael kors black handbags

michael kors handbags on sale

hugo boss uk

christian louboutin shop

louis vuitton australia

coach sunglasses

Michael Kors Watches

hermes bag

coach outlet store

ray-ban sunglasses

nike show

10 dollars

ugg boots

prada handbags

prada handbags sale

fendi outlet

prada messenger bag

canada goose outlet

christian louboutin shoes

oakley sunglasses

mcm backpack

primark online uk

louis vuitton duffle bag

TRX Workout

longchamp le pliage large tote

KD 8 shoes

Chanel Outlet

nike shoes

mcm bag

nike air

kate spade uk

louis vuitton australia

adidas super star

nike australia

louboutin shoes

fendi outlet

hermes birkin price

ugg boots

air jordan shoes

air jordan retro

hugo boss uk

nike year

michael kors black purse

louis vuitton watllets

louis vuitton shoes men

longchamp backpack

nike air jordan

Kate Spade Australia

gucci online

Ralph Lauren Polo

louis vuitton eva clutch

mcm handbags

michael kors clutch

burberry australia

Sponsors

site: IanusWeb